testületi ülés

2021.07.31. 13:00

Feloszlott a testület Nagylócon

A település önkormányzata kedden este nyilvános képviselő-testületi ülést és közmeghallgatást tartott a polgármesteri hivatalban. Az ülés végén négy igen és két nem szavazattal, egy tartózkodás mellett, fel is oszlatta magát a testület.

Lászlók Judit

Az ülés első napirendi pontja a közmeghallgatás volt. A lakosokat leginkább az érdekelte, hogy a 2014 és 2019 közötti ciklusban miért és hogyan keletkezett közel 60 millió forintos költségvetési hiány. Hegedűs Sándor alpolgármester, aki már az előző képviselő-testületnek is a tagja volt, elmondta, hogy az önkormányzatnak minden évben van hiánya. Mint mondta: rengeteg volt a kiadás, emellett a pályázatokhoz szükséges önerő biztosításából jött össze ez az összeg. A későbbiekben a helyiek arról is érdeklődtek, hogy mennyi pénz van az önkormányzat jelenlegi főszámláján. Elhangzott: a tőkefelhalmozás most plusz 50 millió forint.

Szintén fontos részét képezte az ülésnek az a téma, miszerint Magyargéc önkormányzata beperelte Nagylóc önkormányzatát 25 millió forintra a 2014 és 2019 közötti időszakra.

Az alpolgármester válaszában kifejtette: Magyargéc valóban beperelte a nagylóci önkormányzatot, vélt vagy valós tartozás okán, annak ellenére, hogy minden évben mindkét önkormányzat elfogadta a költségvetést.

– A körjegyzőség kialakításánál lehetőség lett volna a tartozást részletfizetésben rendezni, és így a két település közötti együttműködés tovább folytatódhatott volna. Azonban Szalai Gábor nagylóci polgármester nem élt ezzel a lehetőséggel.

A faluban terjedő szóbeszédet, miszerint a közmunkaprogramban részt vevők a polgármesternek visszafizetnek némi pénzt, Szalai Gábor határozottan visszautasította.

Részletezte azt is, hogy a 85 közmunkás milyen feladatokat lát el a faluban. Kiemelte, hogy a törvényben foglaltak szerint a programban dolgozóknak egyszerűsített foglalkoztatásban lehetőségük van más munkát is végezni.

A közmeghallgatáson szóba került a település korábbi jegyzője is. Szalai Gábor polgármester azt hangsúlyozta, hogy nem szakmai okok miatt került sor a távozására. Ebben az ügyben szintén per kezdődött. A jegyző maradásáért négy képviselő aláírást gyűjtött és levelet is intézett az érintett az önkormányzatokhoz, amelyre azonban nem kaptak választ.

Az ülésen még több problémára fény derült, amelyekről jegyzőkönyv is készült. Igény esetén ezek bárki számára elérhetők.

Ellentét feszül a képviselők és a polgármester között

A nyilvános ülés napirendi pontja volt a képviselő-testület feloszlatása is, ami négy igen, két nem szavazat és egy tartózkodás mellett meg is történt. Hegedűs Sándor alpolgármester elmondta: azért döntöttek így, mert nem tudtak a polgármesterrel tovább együttműködni, nem értenek egyet az intézkedéseivel. Állítása szerint a jegyző maradására gyűjtött aláírások során a lakosok biztatták arra őket, hogy oszlassák fel a testületet. Elmondása szerint négy képviselő azt is sérelmezte, hogy a veszélyhelyzet alatt a polgármester nem tájékoztatta őket megfelelően a falu helyzetéről. Szalai Gábor jelezte, hogy ez nem kötelező.

Ami a jövőt illeti, szeptember 16-tól számítva 90 napon belül írják majd ki az időközi önkormányzati választást, ami a de­cemberi ünnepi időszak miatt vélhetően januárban lesz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!