Nógrád megye

2018.03.19. 13:37

A zöldségnövények és a gyümölcsök termesztésében látják a kiutat

 – Közel egy éve kidolgoztunk egy koncepciót a gyümölcs, ezen belül is a bogyós gyümölcs ágazatban. Ennek lényege nem más, mint az, hogy az ágazati szereplők (termelők, szakemberek és feldolgozók) között együttműködés jöjjön létre és egyfajta tudástranszfer, amely segít megoldást találni a termelési, értékesítési problémákra – tudatta Fábián Attila, az Agro-Fabak kft ügyvezető igazgatója.

S. Csuka Enikő

– Hogy miért pont erre a szakágazatra esett a választás, az nem véletlen. Egyrészt Nógrád megyében tradicionális múltra tekint vissza a bogyósok termesztése, továbbá talaj és domborzati adottságaink jobban kedveznek a gyümölcs és zöldségnövény termesztésnek, mint a nagy parcellás szántóföldi kultúráknak. Másrészt a bogyós ágazat volumene drasztikusan csökkent az elmúlt két évtizedben, a termesztés színvonala pedig 50-70 százalékkal elmarad az európai versenytársakhoz képest.

Bogyós gyümölcsökben nem volt hiány Volt idő, amikor a megye földjeire sok egyéb mellett a bogyós gyümölcsök termesztése, gondozása és feldolgozása volt a jellemző. Néhány évtizeddel ezelőtt Nógrád megye egyes falvait a bogyós gyümölcsök termesztésének legjobbjaiként tartották számon országos viszonylatban is. Málnások, ribizli- és szederültetvények sorakoztak, de akadt kökény-, som-, szeder- és áfonyaállomány is. Sok helyen ezek eltűntek s egyre kevesebb településen találunk ilyen ültetvényeket.

– Eddig a túlélésre játszottak a termelők, de ideje hosszabb távra gondolkodni. Az összefogásban látom a kis gazdálkodók jövőjét. Közösen, nagyobb árualapot képezve, könnyebben találnak értékesítési csatornákat.

A nagy gazdálkodóknak is érdemes lehet olyan ágazatok irányába nyitni, amelyekkel a bevételeiket maximalizálni tudják és későbbiekben nagyobb beruházásokat támogatás nélkül is végre tudnak hajtani – tudatta, majd hozzátette: – Lehetőséget látok vidéki szinten a közmunka kiváltására létrehozott szociális szövetkezetekben is. Itt is szóba jöhetnek a fent említett kultúrák, amelyek munkaerő igényesek és viszonylag kis területen művelhetőek. Ezek segíthetnek nagyobb bevételi forrást generálni az önkormányzatoknak és megvalósítani az önfenntartást helyi szinten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában