Nógrád megye

2018.03.19. 13:55

Kitörési pontot jelenthet az agrár-innováció a mezőgazdaságban

Mint az élet számos területén, szakmai fejlesztésre, új ötletek bevezetésére a mezőgazdaságban is szükség van. Arról, hogy mi lehet a szerepe az innovációnak az agráriumban, illetve ez előre mozdítaná-e a megye jelenlegi gazdasági helyzetét, Fábián Attilával, az Agro-Fabak Magyarország ügyvezetőjével beszélgettünk.

S. Csuka Enikő

– Megyénkben az elmúlt évtized tendenciája azt mutatja, hogy a mezőgazdasági termelés mennyisége csökkent és egyre kevesebben akarnak a mezőgazdaságból megélni. Másik szomorú tény az, hogy a gazdák érdeklődése, termelése eltolódott olyan támogatott ágaztok irányában, amelyek kevesebb szaktudást és tőkebefektetést igényelnek.

A váltás viszont nem várhat sokáig, innovatív, újszerű fejlesztéseket ajánlott megvalósítani a termelésben, mert a gazdáknak már nem csak a nyári aszállyal, egyenlőtlen csapadékeloszlással és fagykárral kell felvenni a harcot, hanem a világpolitika folyamatos és kiszámíthatatlan változásával is – hívta fel a figyelmet Fábián Attila, ügyvezető, akinek cége arra keresi a választ, hogy hogyan valósulhat meg fejlesztés a mezőgazdaságban és hogyan lehetne előremozdítani a megye jelenlegi gazdasági helyzetét.

A szakember hozzátette: Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésével, ha nem is drasztikusan, de változni fog a 2020 utáni közös agrárpolitika, mivel ez az ország az unió második legnagyobb nettó befizetője a központi költségvetésben. További probléma lehet, ha megállapodás születik a szabadkereskedelmi egyezményről Amerika és Európa között, mert ezáltal a magyar gazdáknak nem csak az uniós társaikkal kell megküzdeni a piacokért, hanem a tengeren túli termelőkkel is, akiknek teljesítménye jóval felülmúlja a magyar gazdák képességeit.

– A fent említett okok miatt sokáig nem ülhetünk karba tett kézzel. A közeljövőben lezajló változásokra minél előbb fel kell készülnünk – hívta fel a figyelmet a szakember, aki a mezőgazdasági ágazatokban található problémákat is szóba hozta. – Úgy látom, hogy a termelők szakmai támogatásának hiánya, valamint a kultúrákban alkalmazott elavult termesztés-technológia színvonala okozza a legnagyobb problémát.

Nem tudunk előállítani egységes minőségű árualapot, amely versenyképes lenne a külföldi konkurenciával. A gazdálkodók és a TÉSZ-ek (termelői értékesítő szervezet) nagyrészt az értékesítésre és piacira való jutással küszködnek és nem rendelkeznek kidolgozott koncepcióval. Minőséget és megfelelő árualapot nem tudnak létrehozni, mivel nem homogén fajtákból áll a termelésük. Tovább rontja a helyzetet a feldolgozóipar szétaprózódása, valamint annak alacsony termelési kapacitása, amely csak szűk, jobbára belföldi keresletet tud lefedni. Nem utolsó sorban a hazai piacon állandóan változó és zavaros felvásárlási árak miatt nem tudnak a gazdák hosszabb távra tervezni.

Fábián Attila az innovációban látja a megoldást. – Ez csak úgy érhető el, ha nyitottak vagyunk új technológiák bevezetésére, ezáltal magasabb profitot tudnak a termelők előállítani egy adott területen, de ehhez figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat is. A közeljövőben magas jövedelmezőségű és jövedelemtermelő képességű szakágazatokra kellene helyezni a hangsúlyt. Kollégáimmal együtt mi az intenzív kertészeti kultúrák termesztésében látjuk a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában