Hallgassa élőben!

Turisztikai fejlesztések Bánkon

A projekt célja a Nógrád-Hont határmenti régió turisztikai népszerűsítése volt a környék kulturális és természetvédelmi örökségének megóvásával, helyreállításával és fejlesztésével egybefűzve. Az INTERREG programból finanszírozott pályázat megvalósításában résztvevő konzorciumi tagok Bánk község, Gyügy (Szlovákia), és az RTDM Rétság Nyugat-Nógrád Megyei TDM Non-profit Kft. voltak.

A projekt átfogó eredményei közt számolhatunk be egy hosszabb és egy rövidebb, a térséget bemutató promóciós imázsfilm elkészítéséről, egy helyi látványosságokat és szolgáltatókat bemutató összefoglaló kiadvány, valamint térképes kiadvány készítéséről, melyekben szerepelnek a jelentősebb Nyugat-Nógrádi turisztikai helyszínek és látnivalók.

Újdonságnak számít egy turisztikai mobil alkalmazás kialakítása (VIRTOUR), amely segítségével a látogatók képet kaphatnak történelmi színhelyek (Nógrádi Vár) eredeti állapotáról, virtuálisan körbejárhatják a helyszíneket, bepillanthatnak a régmúlt történetébe.

Számos fejlesztési tevékenység Bánkon valósult meg, ahol megújult és új burkolatot kapott a parkoló, a buszmegálló és járda. Új strandbejárat és egy turisztikai információs pont, valamint érintőképernyős kültéri információs terminál lett kialakítva.

Szintén Bánkon lesz látogatható egy vizes élőhelyeket bemutató tanösvény, illetve itt lesz igénybe vehető egy turisztikai szállító jármű.

Hosszú út, sok munka, nehéz döntések állnak a megvalósítók mögött. Az egyik cél az volt, hogy Bánk turisztikai kínálatát, infrastruktúráját az adott pillanatban rendelkezésre álló lehetőségek és erőforrások felhasználásával korszerűbbé, modernebbé, a XXI. század turistája számára hívogatóbbá, egyben fenntarthatóbbá is tegyék.

„Fenntartható és virtuális turizmusfejlesztés a Nógrád-Hont határmenti régióban” SKHU/1601/1.1/212
INTERREG V-A Szlovák-Magyar határon átnyúló együttműködési program

A tradíciók és a természetközeliség megőrzése mellett szükség volt az újításra mind a látvány megteremtésében, mind a régió turisztikai kínálatában történő pozícionálásban.

Az épített fejlesztések esetében így korszerű, időtálló, kevés utógondozást igénylő anyagokból, a modern ízlésnek is megfelelő dizájnnal készültek el az új építészeti elemek, a strandbejárat, és a buszmegálló is.

Kiemelt szempontok voltak a tervezés során a tartósság, korszerű építészeti megoldás, nemes és megbízható anyagok alkalmazása. Olyan anyagoké, amelyek élnek, lélegeznek, a természettel együttműködve formálják önmaguk struktúráját. Így képeznek hidat múlt és tradíció, jelen és megújulás, ember és természet között.

A turizmusban elfoglalt szerepével kapcsolatban is új utakon indult el Bánk – ezt tükrözi a szintén e pályázati forrásból kidolgozott turisztikai marketing stratégia is. Bánk – maradva a természetközeliség és fenntartható turizmus elveinél – a jövőben a „slow turizmus” mozgalom kínálatát szeretné bővíteni. Bánk adottságai következtében rendkívül alkalmas hely a „lelassulásra”, kikapcsolásra, a pillanat élvezetére. Bánk új turisztikai arculata is ezt tükrözi:

FÜRÖDJ A PILLANATBAN!

Gyűgy a projekt megvalósításában Bánkhoz hasonló koncepciót követett: a fő cél a település turisztikai vonzerejének növelése volt. Gyűgy Szlovákia legkisebb városa kb. 1500 lakossal, a település fő bevételi forrása a turizmus: évente mintegy háromszázezren látogatják meg a várost és fürdőjét, fontos ezért, hogy a lehetőségek és a szolgáltatások kövessék a kor igényeit. A város vezetése úgy látta, hogy a fürdő könyékének felújítása szükséges a vonzerő növeléséhez. A projekt keretében megtörtént a gyógyfürdő környékének felújítása, és számos új létesítmény jött létre (sétány, előadószínpad, műalkotások, vízépítmények), ezek új szabadidős tevékenységekhez, kulturális eseményekhez, kikapcsolódáshoz nyújtanak lehetőséget. A virtuális kínálat itt is megjelent: a felállított multifunkcionális terminálon keresztül a látogatók megismerhetik a környék turisztikai látványosságait.

További részletes információk itt.

(X)

Hozzászólások

Szinkronúszás
Highlight kűrben bronzérmes a magyar válogatott
bizonyítania kell / 36 perce
Milliókat bukhat az a nő, aki kimosta győztes lottószelvényét
Amennyiben a peches játékost nem ismerik el nyertesként, a pénzt a kaliforniai állami iskolák között osztják szét.
klinikai vizsgálatok / 52 perce
EMMI: a kormány jó döntést hozott a Sinopharm-vakcina alkalmazásával
életmentés / 1 órája
Félrenyelt, fuldoklott, elájult: így hozták vissza a halál torkából a magyar nőt
kezdeményezés / 1 órája
Két nógrádi iskolában is mobilokkal mentik a főemlősöket
Lászlók Judit
Hamarosan / 2 órája
Új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése
Tragédia / 2 órája
Iskolatársai verték, meghalt a 12 éves fiú
távoktatás / 2 órája
Virtuálisan látogattak meg egy olasz gyárat a gyarmati tanulók
L. J.