hirdetés

2021.05.14. 15:03

A notebook világa. Milyet vásároljunk?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, azt kell azonnal tudnunk kinek vásároljuk és milyen céllal a notebook-ot.

Forrás: pexels.com

Hiszen ahány generáció, ahány igény, annyi notebook van a piacon és ahhoz, hogy körültekintőek legyünk a vásárlásnál és hosszú távon szolgálja az igényeket, nem árt figyelembe venni az igények mellett a szokásokat is.

Nagyszülőknek notebook

Ma már, kiváltképp az elmúlt időszak pandémia súlytotta élethelyzeteire, sokan vásároltak a nagyszülők számára notebook-ot. Ennek fő célja nem volt más, mint felváltani a telefont és látni-hallani a távolabb élő családtagokat.

A nagyszülőknek vásárolt notebook-ok a legegyszerűbb eszközök, hiszen nincs szükség hatalmas tárhelyre vagy memóriára, hiszen nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ők valóban kapcsolattartás céljából használják, képek nézegetésére vagy böngészésre az interneten. Itt a képernyő mérete sem lényeges, bár, ha nagyobb a laptop képernyője, nyilván lépést tud majd tartani az esetleg bekövetkező vagy fennálló látás romlással. Az alap laptopok természetesen nem rendelkeznek olyan háttér támogatással, ami lehetővé teszi a villámgyors elérést a programok, oldalak tekintetében, de mindenképp megnyugtató, hogy az idősebb korosztályt ez egyáltalán nem zavarja majd.

Szülők notebook-ja

A szüleinknek vásárolt notebook már lényegesen komplikáltabb kérdés lehet. Hiszen ők jórészt még dolgoznak, számukra az internet világa már közel sem ismeretlen terep. Épp ezért érdemes már nagyobb felbontású, állítható képarányú monitorral notebook-ot keresni, hiszen ők nem csupán kapcsolattartásra, de filmnézésre, zenehallgatásra és a böngészés mellett munkaeszközként is használják a notebook-ot. Itt már sokkal nagyobb jelentőséggel bír a gyorsaság és a memória, valamint a tárhely kapacitása, hiszen sokan közülük irodai notebook-ként is használni fogja az eszközt. Épp ezért érdemes a Word és Excell programokat is rátelepíteni.

Gamer notebook

A gyermekek notebook-ja már sokkal bonyolultabb és összetettebb. A legtöbb kiskamasz és fiatal felnőtt ugyanis nem csak iskolába hordja, de a játékprogramok is hatalmas szerepet kapnak a mindennapjaikban. Épp ezért náluk a legkevésbé sem lehet mindegy, milyen notebook-ot vásárlunk számukra, hiszen könnyen csalódás lehet a vége.

Épp ezért ebben az esetben el is kell felejtenünk az alacsonyabb szintű irodai notebook-ok vásárlását. Vagy egy kezdő gamer notebook-ot érdemes beszereznünk, vagy kifejezetten a gamer kategória között válogassunk. Ezek ára viszonylag magas, ellenben mind kép, mind hang tekintetében tökéletes élvezetet nyújt, nem kell számolnunk a „laggolással” fagyással, és természetesen tanulni is lehet rajta. Ezek a laptopok mind memóriában, tárhelyben, gyorsaságban hozzák azt, amit a mai fiatalabb korosztály elvár egy notebook-tól, így évekig esélyünk van arra, hogy sem bővíteni, sem lecserélni nem kell majd.

Itt megannyi skálán találunk notebook-ot, attól függően, hogy milyen szintű a játéktudása a főfelhasználónak. Egészen a kezdő szinttől a hardcore-ig megtaláljuk mindazt, amire szükségünk lehet.

Irodai notebook

Az irodai notebook-ról már ejtettünk szót fentebb.

Ez ma talán a legkelendőbb típus, nem véletlenül. Gyors és megbízható típusok közül választhatunk, melyek mindamellett, hogy kiváló munkaeszközök, ugyanúgy élvezettel böngészhetünk rajtuk, letölthetünk és nézhetjük a kedvenc filmjeinket is.

Természetesen nem utolsó szempont a gyorsaság, a tárhely kapacitása, a memória és az akkumulátor töltöttségi ideje sem. Kivétel nélkül elmondható, hogy minden notebook gyártó igyekszik lépést tartani a legnagyobbakkal, így bármelyiket is választjuk, nem ér majd csalódás.

A csúcstartó notebook-ok

Nyilvánvaló, hogy az üzleti élet toppmenedzser szintje számára is született már megannyi notebook, melyek nem csak könnyűek, laposak és dizájnjukban is lélegzetelállítóak, de kapacitásuk, gyorsaságuk, memóriájuk és tárhelyük is verhetetlen.

Ezek árkategóriában is a csúcson vannak, de teljesítményüket tekintve valóban megéri az árukat.

Elmondható, hogy a notebook világában nem lehet elveszni. Ha tudjuk, hogy mire szeretnénk használni, könnyű lesz a választás az egyszerű notebook-tól egészen a profi szintűig megtalálni azt, ami valóban kielégít minden igényünket.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában