Hirdetés

2023.03.31. 23:50

„ÖLTÖZZ TE IS KÉKBE!” Salgótarján

A Nógrádi Autizmus Alapítvány 1992-ben alakult meg szülői kezdeményezésre.

(x)

Öt autizmusban érintett család hozta létre és az önkormányzat is csatlakozott hozzájuk. Az Alapítók a szervezetet az autistáknak, az autistákat nevelő családoknak és intézményeknek közvetett és közvetlen támogatására hozták létre.

Az alapítvány célja:
Elsősorban a Nógrád megyében élő autisták oktatásának és nevelésének támogatása, az autisták társadalomba való beilleszkedésének segítése.

Ezen belül főbb célkitűzések:

  1. Autista gyermekeket oktató – nevelő csoportok támogatása, szakképzésük, fejlesztésük személyi és tárgyi feltételeinek javítása;
  2. Az autistákkal foglalkozó szakemberek, nevelők továbbképzésének segítése, az autizmussal kapcsolatos ismeretek terjesztése elsősorban az autisták szülei, gondozói, valamint az egész társadalom számára a hatékony ellátás és a támogató elfogadás érdekében;
  3. Cél valamennyi autistát és autista jellegű fogyatékosságtól szenvedőt szolgáló intézmény támogatása, ilyenek létrehozásának elősegítése, fennmaradásának segítése.
  4. Az Alapítvány mindent megtesz azért, hogy együtt működjünk az autisták problémáit felvállaló valamennyi közigazgatási, egészségügyi, oktatási, tudományos, szociális intézménnyel, gazdálkodó- és egyéb szervezettel.

Az Alapítvány 31 éve támogatja az autizmussal élő gyermekeket, családjaikat, az őket befogadó intézményeket. Az Autista csoportok szakemberei folyamatosan részt vesznek az Autizmus Alapítvány Alapozó és Haladó tanfolyamain, valamint több egy napos képzésen is. Az elmúlt 3 évben 21 fő egy hetes, Alapozó tanfolyamát finanszírozta a szervezet Nógrád vármegye területéről. A budapesti Autizmus Alapítvány szakemberei több alkalommal segítették az iskolai csoportok munkáját - mentorálás, szupervízió céljából.

Salgótarjánban került megrendezésre a Kézen fogva Alapítvány egy hetes tanfolyama is, melyen a helyi napközi-és lakóotthon munkatársai is részt vettek, amit havi 2 alkalmas szupervízió követett.

A gyermekek számára több éven keresztül biztosított a Nógrádi Autizmus Alapítvány fejlesztő foglalkozásokat: úszás, kommunikáció- és mozgásfejlesztés, valamint kulturális programokat: színház, bábszínház stb.

 

Már 12 éve, hogy 5 napos nyári tábort szervez az alapítvány és az Abigél Közhasznú Egyesület a gyermekeknek, azzal a céllal, hogy a szülők kikapcsolódhassanak egy kicsit. Egyre több szülő - illetve gyermek veszi igénybe a tábort.

Az Abigél Közhasznú Egyesület minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az iskolából kikerült fiatalok részére nappali ellátást nyújtó intézmény jöjjön létre az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködésével. Az alapítvány partner e nemes cél elérése érdekében is!

Az szervezet közel 80 autizmusban érintett családdal tart kapcsolatot. A szülők igényt tartanak közös programokra, kirándulásra, intézménylátogatásra, szülőtalálkozókra.

Salgótarjánban az Abigél Közhasznú Egyesület és a Nógrádi Autizmus Alapítvány minden évben megemlékezik erről a napról és változatos programokkal hívja föl a társadalom figyelmét az autizmussal élő emberekre. 2023. április 2-án 19.00 – 21.00 óráig kék színben fog ragyogni a Fő téren található SALGÓTARJÁN felirat.

2023. április 4-én pedig minden érdeklődőt szeretettel várnak az „ÖLTÖZZ TE IS KÉKBE!” programra, melynek a Civil És Ifjúsági Ház ad otthont a Múzeum téren. A rendezvény keretén belül színvonalas, autizmussal kapcsolatos előadásokra kerül sor, melyet egy „KÉK SÉTA” zár a város központjában.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában