Szponzorált tartalom

2023.03.21. 10:52

Módszerek, melyekkel lassíthatjuk látásunk romlását

A kor előrehaladtával természetes, hogy testünkön különféle szerkezeti változások mennek végbe, ami befolyással lehet a szervezetünk működésére és az egészségi állapotunkra. Ez alól pedig a szemünk sem képez kivételt: 40 éves kor felett már nagy eséllyel tapasztalhatunk olyan, szemészeti elváltozások nyomán bekövetkező problémákat, mint az időskori távollátás, más néven az öregszeműség, a homályos látás vagy éppen a szemszárazság. A látásunk romlása azonban a szervezet egyéb betegségeire utaló tünet is lehet, ezért fontos, hogy a probléma hátterében álló okokat szemészeti vizsgálat során diagnosztizáljuk.

Forrás: 123RF.com

Habár a szem öregedését és az ezzel járó látásromlást nemigen lehet elkerülni, a folyamatot sok esetben egyszerű életmódbeli változtatásokkal is lassíthatjuk. Cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot. 

Milyen okok állhatnak a látásromlás hátterében? 

Ugyan a legtöbbeknél a látási nehézségek csak az életkorral összefüggő változások nyomán jelentkeznek, a látásromlás korántsem csak az időseket érinti. Az átmeneti vagy tartós látászavarok megannyi különféle okra visszavezethetőek: a szem betegségein, illetve a szembetegségekkel kapcsolatos korábbi beavatkozásokon túl az öröklött genetikai hajlamok, a környezeti hatások, a táplálkozási hiányosságok vagy az általános egészségi állapot romlása is állhat a háttérben. 

 A látásromlás a kiváltó októl függően bizonyos esetekben visszafordítható, míg másokban csak javítható, de vannak olyan esetek is, amikor sajnos maradandó. A megfelelő kezeléshez elengedhetetlen a pontos diagnózis, ezért a panaszokat észlelve ajánlott a szemészet mielőbbi felkeresése, ahol a szűrővizsgálatok során még a korai szakaszban azonosíthatóak a szemproblémák, és így az adekvát kezelési terv is kidolgozható. 

A szem idősödéssel járó elváltozásai 

Idős korban a látás természetes romlása alapvetően azért következik be, mert a szemlencse a kor előrehaladtával fokozatosan elveszíti rugalmasságát, keménnyé válik, ez pedig a távolra és közelre való fókuszálás komplikációit okozhatja. Ez az úgynevezett öregszeműség (presbiópia), aminek következtében nehézségek jelentkezhetnek az olvasáskor, monitor előtti munkavégzéskor vagy más közeli tevékenység végzésekor, és homályos látással, szemfáradtsággal vagy akár fejfájással is járhat. 

A szervezet betegségei 

A szemészeti elváltozásokat a szervezet bizonyos betegségei is okozhatják. Mivel egy szemészeti szűrővizsgálat során ezek sok esetben már a panasz megjelenése előtt felismerhetőek, a szemészet a megelőzésben is fontos szerepet játszhat. Látási problémákat okozhat többek között a magas vérnyomás, a máj elégtelen működése, a cukorbetegség vagy a szklerózis multiplex is. 

Hogyan lassítható a látásromlás? 

Az egészséges életmód fontos szerepet játszhat a látás megőrzésében, a látásromlás lassításában, illetve akár a szembetegségek kockázatának csökkentésében is. Nézzük, milyen módszerekkel tehetünk szemeink egészségéért! 

Szemtorna 

A szemizmok erősítése és a szemlencse rugalmasságának javítása érdekében speciális szemtornát végezhetünk. Naponta mindössze néhány percet elegendő rászánnunk, hogy a kívánt hatást elérjünk vele. A szemtornagyakorlatok serkentik a vérkeringést, ezáltal segíthetnek a szemizmok megfelelő működésének fenntartásában, és elősegíthetik a látás javulását

Tudatos táplálkozás 

Csakúgy mint a legtöbb egészségügyi probléma esetén, a látászavarok javításában is a kulcsszerepe lehet a tápanyagokban gazdag, változatos táplálkozásnak. Az olyan vitaminok és ásványi anyagok, mint a C- és E-vitamin, a cink vagy az omega-3 zsírsavak, segíthetnek bizonyos szembetegségek megelőzésében. Az antioxidáns hatású luteint és zeaxantint érdemes együttesen fogyasztani a retina egészségének megőrzéséhez. A kelkáposzta, a répa, a brokkoli vagy a citrusfélék is tartalmaznak luteint, a kukorica pedig az egyik legfőbb zeaxantinforrás. 

Életmódbeli változtatások 

Hagyjuk el a dohányzást! A dohányzás növelheti az olyan életkorral összefüggő szembetegségek kialakulásának kockázatát, mint a makuladegeneráció vagy a szürkehályog. 

Maradjunk aktívak! Fontos, hogy az egészséges testsúlyt fenntartsuk, hiszen a magas testtömegindex és a cukorbetegség is közrejátszhat az olyan szemészeti problémák kialakulásában, mint a glaukóma, a szürkehályog vagy a makuladegeneráció. 

Óvjuk szemünket napszemüveggel! A napfény, különösen az UV-sugarak károsíthatják a szemeket, így fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelemről, főleg a forró nyári hónapokban. 

Végeztessünk szemvizsgálatot rendszeresen! Érdemes legalább évente egyszer szemészeti szűrővizsgálatra bejelentkeznünk, hogy még a korai stádiumban felismerhetőek és kezelhetőek legyenek az esetleges látásproblémák, ezzel elejét véve, hogy komolyabb következményekhez, akár látásvesztéshez vezessenek. 

 A különféle életmódbeli változtatásokkal tehát jelentősen hozzájárulhatunk szemeink egészségének megőrzéséhez, a természetes szemelváltozások lassításához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző okokból bekövetkező szemproblémák esetében különböző módszerek lehetnek hatékonyak. Éppen ezért, ha látászavarokat észlelünk, első lépésként mindenképpen ajánlott szakorvosi vizsgálatra bejelentkezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában