Szponzorált tartalom

2023.01.25. 14:13

4 tipp a téli sportok szerelmeseinek

A hidegebb évszak beköszöntével általában elmegy a kedvünk a sportolástól, inkább a bekuckózást választjuk, pedig ezek a mozgásformák is izgalmas lehetőségeket tartogatnak számunkra. Nemcsak életre szóló élményekkel gazdagodhatunk, de az egészségünknek is jót tesz a testmozgás – persze csak akkor, ha ügyelünk pár dologra.

Forrás: 123RF.com

Számoljunk az előnyökkel!

Ezekben a hónapokban hajlamosak vagyunk felszedni magunkra egy kis felesleget, hiszen az ünnepi finomságok és a mozgásszegény életmód megteszi a hatását. A súlyfelesleg nem csak esztétikai probléma, több komolyabb bajt is hordoz magában, ráadásul a megváltozott életmódunk miatt az immunrendszerünk is legyengülhet. Ha télen is aktívak maradunk, azzal nemcsak a testünknek teszünk jót, hanem a lelkünknek is. Kocogás közben megcsodálhatjuk a fehérbe bújt tájat, magunkba szívhatjuk a tiszta levegőt és élvezhetjük a talpunk alatt ropogó hó hangját.

4 tipp, ha télen sportolnánk

Ha az alábbi kisebb-nagyobb praktikákat betartjuk, akkor a télen végzett sporttevékenység valódi öröm lehet!

Ruházat

Akár csak egy laza korcsolyázáshoz támad kedvünk, akár síelni indulunk, fontos a megfelelő ruházat. Számít a kényelem is, de az elsődleges szempont ebben az évszakban a hideg ellen való védekezés lesz.

Kültéri sportolás esetén felsőtestünkre hosszú ujjú aláöltözet, fölé polár melegítőfelső és vízálló dzseki lesz az ideális. Alsótestünkre hosszú szárú sportleggings, megfelelő vastagságú sportzokni és sportcipő a legjobb választás. Fehérneműből is a kimondottan sporthoz szánt darabok előnyösek, hiszen azok jobban szellőznek, kényelmesebbek. Kiegészítőként sapkát, kesztyűt és sálat is felvehetünk. Láthatjuk: a kulcs a réteges öltözködés!

Ha bent sportolunk, felsőtestünkre hosszú ujjú funkcionális póló és melegítő felső ajánlott, míg alsótestünkre hosszú szárú leggings, amit a férfiak kiegészíthetnek shorttal is.

Táplálkozás

Az intenzív mozgásnak köszönhetően megnő a napi energiaszükségletünk. Az aktívabb napjainkon tehát bátran fogyaszthatunk egy kicsivel több kalóriát, mint egy sportmentes napokon.

Napunk első étkezése kulcsfontosságú, hiszen az adja meg számunka a mozgáshoz szükséges energiát. Mit tartalmaz hát egy jó reggeli? Legalább 50%-ban szénhidrátot, 25%-ban fehérjét és 25%-ban zsírt. A túl nehezen emészthető ételektől fáradtnak érezzük magunkat, de ha ügyelünk ezekre az arányokra, akkor önfeledten élvezhetjük a nap minden percét. Tökéletes reggelinek számítanak például a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tojás, diófélék és a sajtok is.

A reggelivel már megadtuk a kezdő löketet, ezért ebédre valami könnyebb fogás lesz az ideális. Fogyaszthatunk soványabb húsokat, de ha délután is szükségünk lesz az energiára, akkor valamilyen szénhidrátdúsabb köretet válasszunk mellé. Estére a pihentető alvás érdekében tanácsos elkerülni a nagyon zsíros ételeket, így másnap kellően frissek és üdék lehetünk. Vacsorára kevesebb kalóriát vigyünk be!

Egyes tápanyagok bevitele kiemelten fontos az aktív életmódot élők számára. Ilyen például a kollagén, ami hozzájárul az izmok növekedéséhez és regenerációjához, felépíti a porcokat, inakat és ínszalagokat, erősíti a csontokat, helyrehozza a sérült szöveteket, valamint támogatja a szívműködésünket. A kollagén számos ételben megtalálható, például a tojásban, halfélékben, marhahúsban és az eperben , így könnyedén beépíthetjük a napi étkezésünkbe.

Hidratálás

A folyadékbevitel akkor is fontos, ha csak hobbisportolók vagyunk, ezért mindig legyen nálunk valamilyen frissítő! Ez lehet víz, tea, vagy bármilyen gyümölcslé is, ha cukormentes. Nagyjából óránként kortyoljunk bele akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak! Az alkoholos italokat lehetőség szerint kerüljük! Bármennyire is csábító lehet a sípályán egy finom, meleg forralt bor, azzal csak rontanánk a teljesítményünkön, ráadásul dehidratálna is.

Fokozatosság

Ha még csak ismerkedünk a téli sportokkal, akkor ne csapjunk bele rögtön a közepébe! A síelés példájánál maradva, izgalmasnak tűnhet lesiklani egy piros jelzésű pályán, viszont ez életveszélyes is lehet megfelelő gyakorlat nélkül. Ismerkedjünk meg a választott sporttal, készüljünk fel és gyakoroljunk! Amikor már tapasztaltabbak vagyunk, akkor sem szabad elfelejtenünk, hogy ilyenkor olyan izmainkat is igénybe vehetjük, amik az év többi részében pihennek. Ne hanyagoljuk el a bemelegítést és a nyújtásokat, készítsük fel testünket a ránk váró aktivitásra!

Egy kis segítség a testnek

A táplálkozásnál már szóba került, hogy bizonyos tápanyagok különösen ajánlottak az sportos életmódot élőknek. Ez a vitaminokra is igaz, például a B-vitaminra, a C-vitaminra és az E-vitaminra. Ezeket étrend-kiegészítő formájában is biztosíthatjuk a szervezetünknek ugyanúgy, ahogy a kollagént is.

A téli hónapok nemcsak egy forró teával, meleg pokróccal és egy jó könyvvel deríthetnek jókedvre, hanem a szabadban töltött aktív percekkel is. Elég egy jól megválasztott sportruházat, némi odafigyelés a szervezetünknek és már élvezhetjük is a mozgás örömeit.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában