Szponzorált tartalom

2022.12.02. 14:47

Miért járunk jól, ha online könyvelünk?

Vállalkozóként bizonyára tudjuk, hogy a könyvelés elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön a vállalkozásunk. Talán szükséges rossznak gondoljuk, amit meg kell fizetni. Talán jó segédeszköznek, amely megkönnyíti a munkánkat. Talán egy segédletnek, amely átláthatóvá teszi a bevételünket.

Forrás: unsplash

Mivel adót mindenki fizet, érdemes jól csinálni, hiszen magunknak spórolunk meg több energiát. A jó hír az, hogy manapság egyre jobban elérhető, és a pandémia okozta lezárások óta még inkább létjogosultságot kap az online ügyintézés. A könyvelés terén ez nagyságrendekkel megkönnyíti a dolgunkat, még akkor is, ha egyébként rendesek vagyunk, vagy szeretünk személyesen találkozni a könyvelőnkkel. 

Azonban az online könyvelésnek kifejezetten több előnye van, mint hátránya. Lássuk, mi minden előnye van annak, ha a könyvelővel való hagyományos kapcsolattartást online könyvelésre újítjuk meg. 

Az online könyvelés időt takarít meg 

Ha csupán arra gondolunk, hogy nem kell minden hónapban postára járni, sorszámot húzni és kivárni a sorunk, akkor talán értjük már, mennyi idő szabadulhat fel. De nem csupán a posta kikerülése miatt tudunk sok időt megtakarítani, amelyet aztán azzal tölthetünk, ami valójában a dolgunk, vagy tölt minket — esetleg a bankszámlánkat kerekíti. Hiszen maga a számlázás és a könyvelővel való kapcsolattartás is online tevékenységgé válik. 

Aztán az online könyveléssel nem kell mindig személyesen találkozni a könyvelővel, elég az első alkalommal vagy a kapcsolatunk elején találkozni, majd utána telefonon lehet intézni a felmerülő ügyeket. Ezzel máris megspóroltunk magunknak néhány kilométert és azokat az órákat, amelyeket utazással töltenénk. 

Előnye még, hogy nem kell a havi vagy éves beszámolókra várni, mint régebben, amikor nem volt még digitális világ: bármikor hozzáférhetünk a naprakész adatokhoz, amelyekre éppen szükségünk van; ez sokszor nemcsak időt, de pénzt is takarít meg, hiszen az üzleti ügyeinkben időnként gyorsan kell döntést hoznunk, és nem árt, ha átlátjuk az anyagi helyzetünket. 

Az online könyvelés rendet tart

Elérkezett az az idő, hogy nem lesznek többé feleslegesen kinyomtatott, és végső soron a környezetnek nem túl előnyös papírhegyek. Ezáltal egyszerre lesz rend és átláthatóság, és egyúttal a környezetet is védjük azokkal a papírokkal, amelyeket nem nyomtatunk ki - majd dobunk a szemétbe. 

Nincsenek rendetlen, eltűnt, szamárfüles számlák vagy bizonylatok. Az online térben nyomon tudjuk követni a számláinkat, bizonylatainkat, bevételeinket, és vissza is tudjuk keresni őket. Mi több, a könyvelőnk is minden további nélkül hozzájuk fér, az év bármelyik napján, és rögzíteni tudja a számlákat és a bizonylatokat. 

Mivel kezelni könnyű az online könyvelő programokat, bárki megtanulhatja a használatát, függetlenül attól, hogy hány éves korában ült először számítógép elé. A könyvelő pedig tud segíteni, ha mégis elakadna valaki az online térben, ha össze kell kötni a fiókot a NAV rendszerével, vagy nem sikerül elsőre számlát kiállítani. 

Az online könyvelés biztonságos

Adataink ugyanolyan biztonságban vannak a könyvelőprogramban, mintha a fiókunkban lennének kulccsal elzárva. Itt ugyanis jelszó védi minden adatunkat, amelyekhez csak mi és a könyvelő férünk hozzá. Biztonságos olyan szempontból is, hogy mivel gépi program, nem felejti el a határidőket úgy, mint egy ember - időben figyelmeztet, ha valamit határidőre meg kell csinálnunk, legyen szó adóbevallásról vagy céges elszámolásról, befizetésről vagy bármi egyébről. 

Milyen a jó könyvelő? 

Még az online könyvelés világában sem mindegy, milyen könyvelőt választunk. Ha nincs még könyvelőnk, érdemes ismerősöket megkérdezni, kit ajánlanak. Ha azután az első találkozás jól sikerül, kezdődhet az együttes munka. Sokszor persze nem tudjuk előre, mit tud egy könyvelő, de ha emberileg egymásra tudunk hangolódni, tudunk együtt dolgozni, az már egy jó alap lehet. Hogy aztán a könyvelő hogyan végzi a dolgát, az sok mindenen múlik. Bizonyos tulajdonságok elengedhetetlenek, hogy egy könyvelő jól tudja végezni a dolgát. 

Egy profi könyvelő precíz és pontos. Követi a jogszabályokat, és ha valami változik, szól nekünk is. Nincs olyan, amit nem ismer, vagy ne ismerne meg hamar, ezért számíthatunk rá, hogy mindig a jogszabályoknak megfelelően kezeli, könyveli a számláinkat és bizonylatainkat. 

A jó könyvelő lépést tart a korral, a technikai újításokkal. Előfordulhat persze olyan is, hogy valaki remek könyvelő, és mégsem használja az online programokat. Ha ezzel mi rendben vagyunk, akkor szerencsénk van nekünk is, neki is. De hasznos azért, ha a könyvelő nemcsak a jogszabályokkal, hanem a technikával is tisztában van alapszinten, hiszen a saját és az ügyfelei dolgát könnyíti meg vele. 

A jó könyvelő ezen kívül megbízható: rá tudjuk bízni a cégünk pénzügyeit, megbízunk benne, ő pedig rászolgál erre a bizalomra. Ennek próbája természetesen egy NAV-ellenőrzés. Ha mégsincs minden rendben, mert — hiszen emberből vagyunk — hiba csúszott a rendszerbe, a felelős könyvelőknek van felelősségbiztosítása. Ez azt jelenti, hogy bár minket büntetnek meg, nem kell a könyvelőtől per útján visszaszerezni az akár nagy összegre rúgó büntetést, hanem a biztosító kifizeti. 

Láthatjuk hát, nem egyszerű dolog igazán jó könyvelőt találni. Ha találtunk, becsüljük meg. Érdemes persze nem csupán rá hárítani minden munkát - ami a mi dolgunk a vállalkozásban, tegyük meg mi. Az online könyvelés pedig megkönnyíti a dolgunkat minden tekintetben, hogy azzal tudjunk foglalkozni, ami számunkra fontos. Legyen ez munka, kikapcsolódás, új dolgok tanulása, vagy a szeretteinkkel eltöltött idő. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában