Szponzorált tartalom

2022.11.29. 16:49

Szeretne gyorsan lefogyni? Van néhány ötletünk a legjobb fogyókúrákra

Ön is azok közé tartozik, akik nem teljesen elégedettek a testsúlyukkal és az alakjukkal? Hiába próbál küzdeni a plusz kilók ellen, egyáltalán nem sikerül leadnia őket? Ne essen kétségbe, és próbálja meg újra. Válasszon a fogyókúra javaslataink közül, hogy gyorsan és egyszer s mindenkorra lefogyjon.

Forrás: EZ-Stock Studio / Shutterstock.com

Amikor a testsúly csökkentése a téma

Amikor meghalljuk a fogyókúra szót, azonnal arra gondolunk, hogy éheznünk kell, szinte semmit sem engedhetünk meg magunknak, és ráadásul még a végeredmény is bizonytalan. Ha elolvassuk a fogyókúra definícióját, akkor az egy meghatározott cél elérése érdekében történő ellenőrzött étel- és folyadékbevitelt fogalmaz meg. Ez a túlsúlytól való megszabadulást jelenti.

Nem minden fogyókúra egyforma

Kíváncsi, hogy milyen fogyókúrát érdemes választani, és hogyan fogyjon le? A válasz nem egyszerű, mert mindenkinek más felel meg. Kerülni kell azonban a szigorú fogyókúrákat, amelyek csak minimális mennyiségű étel fogyasztását teszik lehetővé. Az ilyen fogyókúra nem tesz jót a szervezetünknek, ráadásul ha fogyunk is, ezek a leadott kilók idővel visszatérnek. Milyen fogyókúrába fogjuk bele hát?

1. tipp: A Low carb - alacsony szénhidráttartalmú - diéta

A low carb diéta egy olyan étkezési stílus, amelyben korlátozzuk a szénhidrátbevitelt, és azt zsírral és fehérjével helyettesítjük. A szénhidrátok kizárása az étrendből itt nem olyan szigorú, például a hüvelyeseket is megengedhetjük magunknak, annak ellenére, hogy szénhidrátokat tartalmaznak.

Mostanában sok szó esik az alacsony szénhidráttartalmú diétákról, de egyáltalán nem titok, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend már évszázadok óta létezik.

2. tipp: A Paleolit diéta

A paleolit diéta valójában visszatérés a természetes táplálkozáshoz. Alapja a nem iparilag feldolgozott élelmiszerek, például minőségi húsok, magvak, tojás, zöldségek, gyümölcsök és diófélék. Egyszerűen csak azt, amit őseink képesek voltak maguk beszerezni - a szervezetünk számára ez a természetes étrend.

Másrészt a tejtermékek, a gabonafélék, a hüvelyesek és az iparilag előállított élelmiszerek ki vannak zárva az étrendből, mivel a paleolit étrend kizárja az anyagcserét lassító és a vércukorszintet negatívan befolyásoló élelmiszereket.

3. tipp: A Ketogén diéta

Különösen az utóbbi időben rendkívül népszerű a ketogén diéta, amely nagyon hasonlít az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozáshoz, de a szénhidrátok kizárása az étrendből ebben az esetben szigorúbb. A szénhidrátbevitelt itt jelentősen csökkentjük és az étrendben zsírokkal és fehérjékkel helyettesítjük. Körülbelül két nappal azután, hogy a szénhidrátbevitelét minimálisra csökkentette, a szervezete a ketózisnak nevezett állapotba kerül, és gyorsan fogyni kezd.

A szervezetünk a szénhidrátokat energiaforrásnak tekinti, de amikor kifogy belőle, mást kell keresnie helyette. A zsírban, pontosabban a szervezetünkben elraktározódott zsiradékban fogja megtalálni az energiaforrását, amit elkezd égetni és a szervezet fogyni kezd. Ez nem hangzik rosszul ugye?

A ketogén diéta egyéb előnyei közé tartozik a gyors fogyás, az édesség utáni sóvárgás csökkenése, a vér koleszterinszintjére gyakorolt pozitív hatások, az éhségérzet csökkenése, az inzulinrezisztencia javulása és a vércukorszint jobb ellenőrzése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában