PR tartalom

2022.10.04. 11:10

10 retró játék, amik a mai gyerekszobákból sem hiányozhatnak!

Óvodai fotó a hatalmas plüss macival, a karácsonyfa alatt megbúvó játék zongora mindannyiunk gyerekkorának kihagyhatatlan és felejthetetlen klasszikusai. A posztszocialista idill letisztult, búgócsigás világát hihetetlen gyorsasággal felváltotta a pörgő-zörgő-világító okos játékok garmadája, amikhez gyakran külön használati utasításra is szükségünk van.

(x)

Forrás: canva.com

Szerencsére azonban nem csak a divat, a zene vagy a lakberendezés, de a játékok terén is újra felívelőben van a retró korszaka. Már nem ciki elővenni a padláson bezsákolva várakozó egyszerű kis babaházat, vagy a barna hintalovat, a saját játékaink újrahasznosításával pedig egy legyet ütünk két csapásra: nem csak a gyerekekkel kerülhetünk közelebb kapcsolatba a közös játékok és élmények megosztásával, de fenntarthatósági törekvéseinket is siker koronázza.

Mutatjuk, mi a legfontosabb 10 retró játék gyerekeknek, ami után érdemes egy kalandos kincsvadászatra indulni a pincébe, padlásra vagy a nagyszülők nyaralójába! Akkor sem történik tragédia, ha kiderül, valami még a mi gyerekkorunkból is hiányzott: töretlen népszerűségüknek hála most is beszerezhetjük az áhított játékokat természetesen csakis a saját csemetéink kedvéért…

Hintaló

Ki gondolta volna, hogy a fából készült, vagy pihe-puha plüssel bevont ringatózó lovacska a fejlesztő játékok gyerekeknek egy nagyon fontos válfaját képviseli? A hintázás általánosságban fejleszti az egyensúlyérzéket és a finommotorikus készségeket, a hintaló finom mozgása pedig megnyugtatja a kicsiket. Elalvás előtti elcsendesedéshez is kiváló szolgálatot tesz! 

Játék zongora

Bár a legtöbben ma is csak a Boci, boci tarkát tudjuk egy ujjal elpötyögni rajta, mégis a karácsonyi ajándékozás alap tartozéka volt egy piros műanyag pianínó. Lehet, hogy a mi csemeténkből sem lesz egy Rachmanyinov, de a billentyűk püfölése mindenképpen fejleszti a hallását, és családi mókát is kerekíthetünk a közös zenélésből!

Gyöngyfűző készlet

Néhány színes gyöngy életre szóló barátságokat kötött össze kreatív karkötők, egyenhajgumik, nyakláncok formájában. Szerencsére a gyöngyfűzés ma sem ment ki a divatból, sőt, kifejezetten reneszánszukat élik a kézműves alkotó tevékenységek! Az apró golyóbisokkal való foglalkozás közben nem csak a finommotorikát fejleszthetjük, hanem az alkotás örömével is megismertethetjük a gyerekeket. 

Búgócsiga

Igazi klasszikus, amiből biztosan akad egy-egy elfeledett darab a padláson! Ezek az egyszerű, de nagyszerű “fadarabok” észrevétlenül fejlesztik a finommotorikát. 

Tologatható lepke, kacsa

Tologatós, húzogatós, csattogós: ezek a bájos, színes állatok funkciójuktól függően segítik az egészen piciket a járástanulásban és koordinációban. 

Forrás: canva.com

Dominó

Talán nem is emlékszünk már, mennyi játékra ad lehetőséget egy doboznyi dominó! Fantasztikus pályát építhetünk a vékony lapokból, amiknek a látványos és sikeres ledöntéséhez bizony komoly szem-kéz koordináció és logisztika szükséges. A rajtuk található pöttyök segítségével pedig a számokat is gyakorolhatjuk

Rubik-kocka

Mondanunk sem kell, hogy egyetlen magyar háztartásból sem hiányozhat Rubik Ernő logikai játéka. Nagyobb gyerekekkel akár családi bajnokságot is rendezhetünk: ki rakja ki gyorsabban a világ egyik legnépszerűbb feladványát? 

Tüskés építőjáték

Alapvetően minden típusú építőjáték fejleszti az ügyességet, megtanítja a kicsiket felismerni a térbeli viszonyokat, és a logikai képességre is jó hatást gyakorol. Érdemes több verziót is beszerezni belőlük, de ha szeretnénk visszacsempészni néhány kedves nosztalgikus pillanatot a gyerekkorunkból, keressük a jó öreg tüskés fajtákat!

Hullahopp karika, jojó

Kedvenc ügyességi játékainkat szerencsére most is bármelyik játékboltban beszerezhetjük. Türelemre, kitartásra tanítanak, fejlesztik a mozgáskoordinációt és a koncentrációs készégeket. 

Retró társasjátékok

Ki nevet a végén?, Gazdálkodj okosan!, Torpedó, Amőba, Mikádó: bátran szervezzünk izgalmas családi programot a saját kedvenc társasainkkal a középpontban! Garantáltan ugyanolyan jól fogunk szórakozni, mint 20-30 évvel ezelőtt…

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában