Szponzorált tartalom

2022.09.29. 07:05

Téli munkaruha - Hogyan válassz jól?

A téli munkaruha jelentősen eltér a nyári munkaruhától, hiszen sokkal több funkciót kell ellátnia, mint nyári társának - a melegen tartást. Akárcsak a mindennapos téli kabátunkat, a téli munkaruhát is alapos körültekintés után érdemes kiválasztani, hogy minden célnak megfeleljen.

Forrás: hu.elis.com/hu

A munkaruha kiválasztásánál mindig az alábbiakat kell figyelembe venni:
   • Munka- és munkaruha típusa
   • A munkaruha anyag
   • Szükség van-e speciális védelemre

A munkaruha típusa

A téli munkaruha kiválasztása esetén különösen nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy milyen típust választasz. A bélelt munkavédelmi kabátok, polár pulóverek, bélelt pulóverek kínálatában könnyen el lehet veszni. A legfontosabb azonban eldönteni, hogy mennyire van szükség a hővédelemre, annak tartósságára és a fürge mozgásra. A bélelt pulóverek ugyanis könnyebb mozgásszabadságot biztosítanak, mint kabát társaik, ráadásul könnyebbek is. Minél több réteget veszünk fel, annál nehezebb bennük mozogni. Ha viszont egész nap kint kell dolgozni a hidegben, esőben és hóban, mindenképp érdemes vízálló kabátot választani. 

A típusnál az, ami hangsúlyt kap, hogy gumis derekút választasz-e. Ennél a fazonnál ugyanis a gumis derék a deréknál ér véget, tehát ha sokat kell nyújtózni, akkor a kabát felcsúszik. A felcsúszás esetén a vese szabadon marad, így pedig megfázásra, vesegyulladásra is esély van. A sima derekú télikabát nem csúszik fel, viszont kevésbé követi a test mozgását és vonalát. Érdemes lehet a derekat egy kantáros nadrággal óvni, amely így a póló, pulóver és a kabát között egy plusz réteget képez, ha mégis a gumis derekú kabát lenne a megfelelő. A téli munkakabát alá pedig egy mellény beszerzése is jó megoldás lehet, hiszen így még jobban védjük a felsőtestet, ami a leginkább ki van téve a hidegnek. A hosszú nadrág, és eseténként akár az aláöltözet is elengedhetetlen, hogy a dolgozó biztosan ne fázzon meg! 

A munkaruha anyaga

A munkaruha anyaga vízálló, kell, hogy legyen a téli időszakban, hiszen eső és hó is várható. Emellett a széldzseki is jó megoldás, mint külső héj, így érdemes olyan téli munkaruhát választani, amely a szél ellen is véd! Természetesen, ha mechatronikai igénybevételre lehet számítani, akkor erős, tartós, vastag szálú pamut téli munkaruha ajánlott. Erős vegyszerekkel vagy elektromos eszközökkel való munka során saválló és antisztatikus ruha ajánlott, míg a hegesztéssel, tűzzel, lánggal járó munka során pedig kötelező a lángálló ruházat. Emellett fontos, hogy ha könnyű fizikai munkáról van szó, akkor elég a kényelmesebb pamut vagy kevertszálas, esetleg szintén vízálló téli munkaruha. Ha pedig gyakran este, éjszaka dolgoznak a munkavállalók, akkor ne maradjon el a láthatósági mellény sem!

Szükség van-e speciális védelemre?

Speciális védelem a lángálló öltözék, de ide tartozik a vágásálló téli munkaruha is, ami főleg a faipar területén javasolt. Mindig vegyük figyelembe, hogy por, vegyszer vagy akár nukleáris veszély fennáll-e, és annak megfelelő, szabványosított téli munkaruhát válasszunk. 

A téli munkaruha elemei

Elsődleges szempont, hogy melegen tartsa a ruházat a dolgozót, legyen szó napi 1 vagy 12 óra hidegben dolgozásról. A téli munkaruházat elemei:

   • Vízálló kabát
   • Bélelt mellény
   • Bélelt pulóver
   • Kantáros nadrág 
   • Vastag, hosszú szárú zokni
   • Vízálló bakancs
 
Ezek mellett lehetőség van még láthatósági mellények, övek, vállpántok választására is. Lehetőleg sötét színt válasszunk, ugyanis az jobban tartja a meleget! A fő azonban, hogy mindentől meg tudjuk védeni a munkavállalót, hiszen a biztonság az elsődleges szempont. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában