Hirdetés

2022.09.05. 13:05

Komoly problémára figyelmeztethet a rendszertelen menstruáció

A testünkre való odafigyelés rendkívül fontos, hiszen az folyamatosan jelzi és világossá teszi számunkra, mit bír, mi az, ami nehézséget okoz a működésében, és mire van szüksége. Ha figyelünk ezekre a jelekre, az óriási változást hozhat életminőségünkben, egészségünkben és jólétünkben egyaránt.

(x)

A nők esetében kiemelten fontos, hogy tudatosak legyenek a havi ciklusuk kapcsán, ismerjék a testük változásait és azt is, ha valami nincsen rendben vele. Problémákra figyelmeztethet például, ha túlzottan fájdalmas a menstruáció vagy ha többször is rendszertelenül érkezik.

A rendszertelen menstruáció lehetséges okai

Sok minden okozhat rendszertelen menstruációt, ezért érdemes közelről figyelemmel kísérni testünk változásait, illetve általános egészségügyi állapotunkat – mind fizikailag, mind mentálisan. Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk el szűrővizsgálatokra is, hogy minél hamarabb fény derülhessen a rendellenességekre. És bár a rendszertelen vérzés általában önmagában nem jelent súlyos problémát, az ilyen vizsgálatok során az orvosunkat érdemes beavatni, ha ilyesmivel küzdünk. De mi okozhat a leggyakrabban ilyen tünetet?

A szervezet ösztrogén- és progeszteron-hormonszintjének változásai megzavarhatják a menstruáció normális működését. Ez az oka annak, hogy a pubertáson áteső fiatal lányok és a menopauza felé közeledő nők menstruációja gyakran rendszertelen.

A hormonális fogamzásgátlás az ovuláció elnyomásával működik. Ez azt jelenti, hogy egy személynek nincs valódi vérzéses időszaka. A hormonális fogamzásgátló tablettákat, tapaszokat, implantátumokat és méhen belüli eszközöket használó nők azonban továbbra is tapasztalhatnak hüvelyi vérzést. Ez a vérzés nagyjából havonta egyszer fordulhat elő, hasonlóan a rendszeres menstruációhoz. A fogamzásgátlásból adódó rendszertelen vérzés általában nem jelent önmagában veszélyt az egészségre, de ha valaki ezt nemkívánatosnak találja, vagy valami mást szeretne kipróbálni, érdemes kezelőorvosával egyeztetni.

A magas stressz-szint szintén járhat rendszertelen időszakokkal. Amikor egy személy sokat aggodalmaskodik, szorong, idegeskedik, a szervezet stresszhormonokat, például adrenalint és kortizolt bocsát ki. Ezek kölcsönhatásba léphetnek a menstruációt szabályozó nemi hormonokkal, ami kimaradó vérzést, hosszabb vagy rövidebb ciklust eredményezhet.

Komolyabb problémákra is figyelmeztethet

A rendszertelen menstruáció a policisztás petefészek szindróma (PCOS) leggyakoribb tünete. Erről akkor beszélhetünk, amikor ciszták nőnek a petefészekben: az ilyen állapotú nőknél gyakran magas az androgének szintje, amelyek férfi nemi hormonok. Ez leállíthatja az ovulációt, ami rendszertelen menstruációt eredményezhet. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a PCOS tüneteit, és minél hamarabb orvoshoz forduljunk azok észlelésekor.

A PCOS-ben szenvedőknek kimaradhat a menstruációjuk, és erős vérzésük lehet, amikor az végre jelentkezik. A PCOS tünetei lehetnek továbbá a szokatlan arc- vagy testszőrzet, zsíros, aknés arcbőr, hirtelen súlygyarapodás, hajhullás, inzulinrezisztencia vagy akár a meddőség is.

Az endometriózis 10-ből 1 reproduktív korú nőt érint. Ilyen kondíció esetén a méhet általában bélelő szövet a méhen kívülre nő, ami jelentős fájdalmat okozhat, különösen a menstruáció során. Egyéb tünetek lehetnek az erős, hosszú ideig tartó vérzés, a fájdalmas bélmozgás, illetve a fájdalom nemi együttlét közben vagy után.

A méhnyakrák szintén okozhat szokatlan vérzést a méhből, ami a menstruációhoz hasonlíthat. Az érintett személy érzékelhet vérzést két menstruáció között vagy nemi együttlét után is. Az ilyen típusú rák kevés tünetet okoz a korai szakaszban, ezért létfontosságú, hogy minden megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzésről beszéljünk orvosunkkal!

Kezeljük!

A súlyos problémák kialakulásának elkerülése végett fontos, hogy mindig hallgassunk testünkre, és jegyezzünk fel minden rendellenes vérzést vagy fájdalmat. Ha rendszeres, havi menstruációnk volt, ám ez a minta megváltozik, fontos, hogy felkeressük kezelőorvosunkat, hogy fizikális és egyéb vizsgálatokat végezzen annak érdekében, hogy kizárja a terhességet vagy az egészségügyi problémákat!

Akkor is fontos szakszerű segítséget igénybe venni, ha évente három vagy több ciklus kimarad, gyakrabban menstruálunk, mint 21 nap, vagy ritkábban, mint 35 nap. Ha a menstruáció alatt a szokásosnál erősebb vérzést tapasztalunk, és több mint 7 napig fennáll ez az állapot, valamint jelentős fájdalmakkal küzdünk, szintén javasolt azonnal orvoshoz fordulni. Ne féljünk szakemberi segítséget igénybe venni, hiszen ez a kulcsa a problémák feltárásnak, majd megoldásának!

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában