Támogatott tartalom

2022.08.10. 10:40

Pályázati kommunikáció

(x)

Élen jár az egyedi gépgyártásban a salgótarjáni cég

Több százmillió forintos támogatásból eszközöl fejlesztést a salgótarjáni Pirazol Kft. a közeljövőben, amely nagy hangsúlyt fektet a minőségre és termékei a világ több pontjára is eljutottak már.

Közel harminc éves múltra tekint vissza a megyeszékhelyen működő Pirazol Kft., amely világszínvonalú termékeket gyárt és amelynek fő profilja az egyedi gépgyártás. A cég a közelmúltban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 311,17 millió forint támogatásban részesült (GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-03363).

Lantos Zsolt ügyvezető igazgató elmondta, hogy a kapott összegből úgynevezett fehér üzemet alakítanak ki, amelynek munkálatait már meg is kezdték a szakemberek. A beruházás pedig összesen 447 millió forintból valósul meg.

Forrás: Hegedűs Márk / NMH

A projekt részét képezi egy ingatlan átalakítása, eszközbeszerzés, de napelemes rendszert is kap majd az épület, hiszen maga a működés komoly villamos energiát igényel. Ezen túlmenően az információs és kommunikációs képzésre is fordítanak az elnyert összegből.

– Fontos számunkra ez az üzem, hiszen korrózióálló és szénacél alapanyag feldolgozásával egyaránt foglalkozunk. A korrózióálló anyagokat mind a gyártás, mind a tárolás és anyagmozgatás során szigorúan óvni kell a ferrit, kén, klorid tartalmú anyagokkal való érintkezéstől, mivel az ilyen szennyeződés a korrózióálló képesség elvesztését jelentheti. Ezért a szénacél és a nemesacél gyártás technológiákat el kell különíteni, mely évek óta nagy kihívást jelent a számunkra – emelte ki Lantos Zsolt, aki bízik benne, hogy idén hozzávetőlegesen 2 milliárd forint körüli árbevételt tudnak majd letenni az asztalra, amely rekordnak számítana a cég életében.

Forrás: H.M. / Nool

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere háláját fejezte ki, hogy a cég a megyeszékhelyen működik és folyamatosan fejlesztenek azért, hogy itt, helyben tudjanak minél nagyobb profitot előállítani, munkaerőt igénybe venni és foglalkoztatni. Mindezzel a város gyarapodásához és fejlődéséhez is hozzájárulnak.

A Pirazol Kft.-t egyébként 1993-ban alapította öt magyar magánszemély. Kezdetben kis létszámmal, manufakturális jelleggel működtek, akkor még egy bérelt salgótarjáni telephelyen.

A 1990-es években főleg tartály jellegű készülékeket gyártottak, jellemzően légtartályokat és tűzoltókészülékeket. A cég 2006-ban kezdte el az exportálást, amely jelentős változáshoz vezetett.

Forrás: Hegedűs Márk / NMH

Elsőként egy norvég, hajóiparban tevékenykedő cégnek gyártottak termékeket az akkorra már felépült, saját ezer négyzetméteres gyártócsarnokukban.
Lantos Zsolt méltán büszke, hiszen a világ jelenlegi legnagyobb utasszállító, óceánjáró luxushajóiban - számos más hajó mellett - az Oasis hajócsalád 5 tagjában a Pirazol termékeinek segítségével dolgozzák fel a keletkező hulladékot és szennyvizet. Ezen túlmenőn az egyik leghíresebb megrendelőjük Donald Trump, egykori amerikai elnök volt, aki ugyan nem közvetlenül a salgótarjáni cégtől vásárolt, de ők gyártották le azt a kazánt, amely az amerikai hadsereg használatába került különböző vegyi anyagok semlegesítésére.

A Pirazol Kft. az elmúlt évek során számos fejlesztést eszközölt, így például új felületkezelő kabinokat, gyártócsarnokokat is építettek és beszereztek számos új gépet, melyek közül kiemelkedik a 3D-s CNC plazmavágó és 3 félautomata hegesztőállvány. Salgótarjánban jelenleg két gyártócsarnokkal rendelkeznek, valamint létesült egy új daraboló műhely is. Debreceni telephelyükön pedig a közelmúltban épült egy 1600 négyzetméteres csarnok. A cég partnerei a megrendelt termékeket egyedi igény szerint kulcsrakészen kapják, amely tartalmazza az elektromos szerelést műszerezéssel, valamint a technológiai csőszerelést is.

Címkék#Pirazol Kft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában