Szponzorált tartalom

2022.07.25. 14:45

Online vagy személyesen? Mi a különbség a két hitelfelvétel között?

Az utóbbi években az életünk teljesen átalakult: ma már olyan dolgokat tudunk megoldani az online térben, amire előtte nem is gondoltunk. Az oktatás és a munka kisebb-nagyobb gyerekbetegségektől eltekintve probléma nélkül működött és működik az interneten keresztül is, így a hitelügyintézés- és felvétel sem feltétlenül igényli már a személyes jelenlétet. Fennáll azonban a kérdés, hogy mennyi előnye van a személyes hitelfelvétellel szemben. A következőkben ezt vizsgáljuk meg.

Az online ügyintézés előnyei és hátrányai

Az online hitel felvételének vitathatatlan előnye, hogy rendkívül kényelmes: nem kell kimozdulnunk otthonunk kényelméből, ráadásul van időnk nyugodtan átgondolni a kapott információkat, és kiszámolni, hogy mennyi az a törlesztőrészlet, amit gond nélkül ki tudunk fizetni. Ugyan a telefon is egy olyan lehetőség, ami otthonról működhet, az online ügyintézés egyik nagy pozitívuma, hogy nem kell hosszú perceken át kapcsolgatni a számokat és zenét hallgatva várni, míg eljutunk egy olyan munkatárshoz, aki segít nekünk. A nap bármely percében megkezdhetjük az intézkedést, nincs ilyen jellegű kötöttségünk.

Ha interneten keresztül vesszük fel a hitelt, átgondoltan tudjuk feltenni kérdéseinket, és nem kell megosztanunk figyelmünket a kezünkben lévő telefon és a szemünk előtt lévő számok között. Ha egy jól ismert bankon keresztül intézzük az online hitelt, biztonságban érezhetjük magunkat, ráadásul a folyamat rendkívül gyors is.

Hátránya ugyanakkor, hogy ha a chat-ablakban egy robottal van dolgunk, előfordulhat, hogy nem minden kérdésünkre tud választ adni. Ha például a jogi nyilatkozatban nem értünk egy részt, a gép nem fogja tudni úgy körülírni a leírtakat, ahogy egy élő ember tenné. Ugyanez a helyzet bizonyos feltételekkel is: ha nem vagyunk biztosak a leírtakban, utána kell olvasni, ami több időt vehet igénybe, mint amennyit egy személyes ügyintézéssel töltenénk el.

Mindent a személyes ügyintézésről

Ugyan az online ügyintézés számos előnnyel társul, hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy bármilyen problémánk vagy elintéznivalónk van, személyesen megyünk be az adott bank egy fiókjába. Hitelfelvételnél ez különösen így van, hiszen a jövőnk múlhat rajta. Nem szeretnénk hát semmit elhibázni vagy bármi olyanba belemenni, amit később megbánnánk

A személyes találkozón az ügyintéző biztosíthat minket arról, hogy nem hozunk rossz döntést, és türelmesen végighallgatja összes kérdésünket, amíg meg nem tudjuk hozni a végleges döntésünket. Egyfajta védőháló is lehet számunkra, hiszen ha magunknak intézzük a hitelt, hiba vagy félreértés esetén csakis magunkat okolhatjuk, míg ha az ügyintéző adott rossz választ egy kérdésre, hátországot jelenthet számunkra.

Igaz ugyanakkor, hogy nem mindig van arra lehetőség, hogy egy adott időben bemenjünk a bankfiókba, a munka és egyéb kötelezettségek miatt érdekeink hiába szolgálnák, nem könnyű megoldani egy személyes találkozót. 

Jobb az egyik, mint a másik?

Akárcsak az élet bármely más területén, mindenki maga tudja eldönteni, mi a legjobb számára. Az idősebb, hatvan feletti korosztály nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy hogyan működik az online bankolás, a hitelfelvételről nem is beszélve! Ha felhasználói szinten tudják kezelni a számítógépet, akkor is kényelmesebb lehet számukra, ha nincsenek teljesen magukra utalva egy ilyen fontos ügyben, mint az online hitel. 

A fiatalabb generációnak a technológia nyilvánvalóan nem jelent problémát, ám ez korántsem jelenti feltétlenül azt, hogy mindenki számára érthető a hitelfelvételkor felmerülő hivatalos szöveg, így segítségre nekik is szükségük lehet. A segítség chat-ablak formájában is jöhet, ám bizonyos szempontból ez is korlátok közé szoríthatja az érdeklődőt, így a személyes ügyintézés ismételten szóba kerülhet. 

Az online hitelügyintézés ugyan egy rendkívül hasznos opció, a bankok fenntartják annak lehetőségét is, hogy személyesen menjünk be fiókjukba. Amennyiben bizonytalanok vagyunk magunkban, bátran kövessük a ,,régi” módszert, és válasszuk a személyes ügyintézést! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában