Hirdetés

2022.07.21. 12:51

3 ok, amiért ne halogassuk a fogorvost, ha fáj a fogunk

Ha fogászati ​​problémákkal küzdünk, vagy csak rutinellenőrzése van szükségünk, szerencsés, ha nem tologatjuk a végtelenségig a fogorvosi látogatás időpontját. A halogatás gyakori oka az idő hiánya vagy a fájdalomtól való félelem, az orvos kerülése azonban nem jó ötlet. Ha folytonosan elhalasztjuk a fogászati ​​ellátást, az apró kellemetlenségekből súlyos fogproblémák is kialakulhatnak. Ennek következtében a rövid látogatásokból hosszú kezelések alakulnak ki, amelyek jelentősen több időt és pénzt igényelnek.

x

Kerüljük el a fogfájást!

Annak érdekében, hogy fogaink szépségét és egészségét megőrizzük, fontos néhány hasznos szokást betartanunk. Amennyiben nem gondoskodunk megfelelően az orálhigiéniáról, az a fogak elvesztéséhez vezethet, melyen csak a fogpótlás segíthet. Számos fogprobléma kialakulását megelőzhetjük, ha betartunk néhány fontos tanácsot fogaink tisztításával kapcsolatban.

Legalább napi kétszer mossuk meg alaposan fogainkat, mely után alkalmazzunk fogselymet is, hogy a nehezen elérhető helyeket is megtisztíthassuk. Lehetőleg kerüljük a fogpiszkáló vagy egyéb éles eszköz használatát, ugyanis ezek könnyen felsérthetik a fogínyt, mely gyulladáshoz és vérzéshez vezethet. Érdemes kerülni a túlzottan cukros ételeket, valamint a dohányzási és az alkoholfogyasztási szokásokkal is érdemes felhagyni. Ezek ugyanis nemcsak, hogy elszínezhetik a fogakat, de fogszuvasodáshoz és egyéb problémák kialakulásához is vezethetnek.

A rutin fogászati ​​ellenőrzés 6 havonta javasolt. Ez segít a fogorvosnak korán felismerni a problémákat, és még időben kezelheti őket bonyolult beavatkozások és magas költségek nélkül.

3 ok, amiért ne halogassuk a fogorvost, ha fáj a fogunk

1. Elkerülhetőek a nagyobb gondok

Az enyhe fogfájás, amelyet figyelmen kívül szeretnénk hagyni, lehet egy később súlyossá váló szuvasodás, lyuk tünete is. A kis lyukakat ugyan lehet töméssel korrigálni, ám minél később jutunk el a fogorvoshoz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a fog valamilyen módon pótlásra, netán kihúzásra szorul. A fogszuvasodás a korai szakaszban könnyebben kezelhető, ám a lyukas fog figyelmen kívül hagyása gyökérkárosodáshoz vezethet. A fertőzés pedig átterjedhet más fogakra is, ami megsokszorozza a károsodást. Ezek a kezelések több időt igényelnek, mint amennyit a probléma korai kezelésével töltöttünk volna.

Emellett veszélyt jelent a nem megfelelően eltávolított foglepedék, ami fogkővé keményedhet, amelyet nem tudunk egyedül eltávolítani fogkefe segítségével. A fogkő felhalmozódása pedig súlyos ínybetegséghez is vezethet, ezért a legnagyobb alaposság mellett is fontos, hogy időnként elmenjünk fogorvosi vizsgálatra.

2. Olcsóbban megúszhatjuk, ha kisebb a probléma

Egy egyszerű rutinvizsgálat, állapotfelmérés még közel sem nagy költség, sőt, számos klinika ingyenesen vállalja ezt. Amennyiben azonban évek óta halogattuk a látogatást, és valamilyen látható vagy érezhető tünetünk is van – például a beszédes fájdalom –, nagyobb valószínűséggel lesz szükség kezelésre.

Minél kisebb a probléma, annál kevesebb tétel szerepel majd a számlán, ami a költséghatékonyság szempontjából fontos. Amennyiben azonban több és súlyosabb problémával nézünk szembe, például fogpótlás, foghúzás vagy koronafelhelyezés szükséges, pénztárcánk is bánhatja. Ennek elkerülése érdekében nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a rendszeres fogorvosi látogatás fontosságát, melyet legalább évente kétszer érdemes beiktatni. Az elviselhetetlen fájdalom és a fog elvesztése ugyanis mindig a legrosszabbkor jön, amikor azt kívánjuk: bárcsak előbb mentünk volna fogorvoshoz!

3. A fogvesztés, fogpótlás elkerülhető

A rendszeres szűrővizsgálatok mellett akkor is érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, amikor valamilyen kellemetlen tünetet érzékelünk. Ha érzékeny, gyulladt az ínyünk, fájdalmat érzünk valamelyik fogunkban, netán vérzést is tapasztalunk, gyorsan kell cselekedni. Amennyiben tartósan rossz lehelettel, gyakori szájsebekkel és rágási nehézséggel is küzdünk, szintén fontos minél hamarabb meglátogatni orvosunkat.

Minden alkalommal, amikor kihagyunk egy ellenőrzést, fennáll a veszélye a fogak és az íny károsodásának. A fogtisztítások rendszeres kihagyása fogszuvasodáshoz, fogvesztéshez, fogínybetegséghez és sok máshoz is vezethet. Előfordulhat, hogy fogászati ​​implantátumra, gyökérkezelésre, fogtömésre vagy akár műfogsorra lesz szükségünk.

Találjuk meg a megfelelő szakembert!

Annak érdekében, hogy ne rettegve kelljen elindulni a fogorvosunkhoz, jó, ha megtaláljuk a megfelelő szakembert, akiben megbízunk, és akiről biztosan tudhatjuk, hogy a legprofesszionálisabb kezelést végzi majd el. 

Érdemes először elmenni egy állapotfelmérésre, ahol pontos képet kaphatunk arról, milyen kezelés lesz szükséges számunkra. Ilyenkor még általában nem történik semmilyen beavatkozás, így ha eljön annak az ideje, már lélekben fel tudunk készülni rá. Egy magas szakértelmű és páciensközpontú fogorvossal pedig minden kezelés sokkal kellemesebb lesz, mint amilyennek a fejünkben elképzeltük!

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában