PR tartalom

2021.11.29. 10:43

Salgótarjánban volt a legnagyobb áremelkedés az ingatlanpiacon

Nemrég adta közre a KSH és az MNB is a legfrissebb 2021 első negyedévére vonatkozó lakásárindexét. A régiós térképeken jól látszik, hogy átlagosan hány százalékkal drágultak az ingatlanok. A megveszLAK.hu-nál megnéztük, hogy az ingatlanok kínálati árai hogy változtak az utóbbi egy évben.

Forrás: pixabay

Lakásárindexek alakulása

Sokan évek óta hangoztatják, hogy most aztán végre kidurran az ingatlanlufi és az árak emelkedése megáll, vagy a visszájára fordul, ennek ellenére az összesített adatok alapján az áremelkedés 2014 óta folyamatos a használt lakások piacán.

Ami nem látszik az összesített adatokon az az, hogy helyenként már valóban elérték az árak a maximumot, vagy annak a közelébe kerültek. Ráadásul az utóbbi egy évben mért magasabb infláció el is vitte a használt lakások áremelkedésének a jelentős részét.

Városi lakások árváltozása 2020 I. és 2021 I. negyedév között

Az MNB Lakáspiaci jelentéséből látszik, hogy a városi lakások árváltozása régiónként elég nagy különbségeket mutat. Míg a Budapesten hirdetett eladó lakások árában alig volt változás, addig Pest megyében ötödével drágultak a lakások. Az összes régióban átlagosan 12,7%-al lettek drágábbak a lakóingatlanok az MNB lakáspiaci jelentése alapján.

Az MNB jelentés szerint az Észak-Dunántúli régióban az országos átlagnál kicsit kisebb volt a városi lakások áremelkedése, mint az országos átlag.

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 július-2021 július között megyénként

A lakóingatlanok kínálati árai jellemzően 5-10%-al magasabbak a valós eladási áraknál. Sokan nem hívnak ingatlan értékbecslőt, hanem a szomszédok, vagy a hirdetési portálokon látott árak alapján lövik be a hirdetési árakat, így alaposan mellé lehet lőni.

Az ingatlant keresők viszont sokkal valószínűbben találkoznak a hirdetési árak emelkedésével a hirdetési oldalakon, mint az MNB, vagy a KSH grafikonjaival. A kínálati átlag négyzetméterárak emelkedésében viszont nem lehet elkülöníteni az infláció növekedését. Először lássuk, hogy az utóbbi egy évben mennyit emelkedtek az átlag négyzetméterárak megyei bontásban.

A térképen látszik, hogy Nógrád megyében az országos átlagnál (13%) sokkal magasabb volt az ingatlanok kínálati árának a növekedése (23%). Ez eléggé eltér az MNB jelentésétől.

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 július-2021 július között megyénként a legnagyobb városokban

Kicsit más képet fest az utóbbi egy év ingatlanár növekedésről, ha a megyék helyett a megyeszékhelyek lakóingatlanainak az átlagárát nézzük meg. Pest megyét a legnépesebb városa, Érd képviseli.

A megyeszékhelyeket összehasonlító térképen látszik, hogy a legnagyobb árnövekedés Salgótarjánban volt (48%). Ez a második helyezett Tatabányához képest is több, mint 10%.

A salgótarjáni ingatlanok árai elérték a csúcsot?

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a válasz igen. A salgótarjáni lakóingatlanok ára 2021 májusában volt a csúcson, azóta folyamatos csökkenés tapasztalható.

Érdekes viszont, hogy a különböző ingatlan típusoknál nagyon különbözően alakultak az átlagos négyzetméterárak az utóbbi pár hónapban. A salgótarjáni családi házak árai 2020 januárjához képest még mindig emelkedést mutattak szeptemberben is.

Az eladó salgótarjáni lakásoknál különbözőképpen változtak az árak a panelek és a téglalakások esetében. A panelek ára 2020 júliusa óta szinte kisebb-nagyobb hullámzásokkal, de folyamatosan emelkedik Salgótarjánban. Ezzel szemben a téglalakások átlag négyzetméterára 2021 májusban érte el a csúcsot (213 ezer forint/m2) és azóta meredeken csökken. Szeptemberben már csak 151 ezret kellett fizetni egy négyzetméter téglalakásért.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában