szponzorált tartalom

2021.02.24. 13:54

Autóklíma tisztítás – fillérekből, házilag

Az autóklíma tisztítását ajánlatos évente egyszer elvégezni – mégis, a legtöbben hajlamosak „megfeledkezni” erről a kétségtelenül fontos feladatról. Figyelem! Az autóklíma tisztításának elhanyagolása, csakúgy, mint a lakóházakban található berendezéseknél, a légkondi alkatrészeinek károsodását is előidézheti, sőt, hosszútávon komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Worker with air gun cleans car air duct grating, dry cleaning and detailing. Vehicle washing in garage, thoroughly care of automobile

Forrás: freepik

Alapvetően két opció közül választhatunk

Ha aktuálissá vált az autó klímaberendezésének tisztítása és fertőtlenítése, két lehetőség is nyitva áll előttünk. Amennyiben a „lustább” utat választjuk, nincs más dolgunk, csak elvinni a verdát a szerelőhöz, aki szakszerűen elvégzi az autóklíma tisztítását. Jó, ha tudjuk, ez a megoldás, bár egyszerűbb, a pénztárcánkat is jobban megterheli, mintha saját magunk vágnánk bele a fejszénket a feladatba.

Nem kell műszaki zseninek lenni, ha házon belül oldanánk meg a kérdést

Ezen a ponton viszont muszáj, hogy megemlítsük: ha saját kezűleg látunk neki a munkához, bár nem kell többéves autószerelői tapasztalattal rendelkeznünk, feltétlenül szükséges alaposan körül járni a témát. Ha konyítunk valamelyest a gépjármű alkatrészeihez, akár a szellőzőrendszert is megbonthatjuk a kívánt helyeken. Így a boltokban kapható autóklíma tisztító habok segítségével nemcsak a szennyeződésektől, de a szemnek láthatatlan baktériumoktól is végleg megszabadulhatunk. Ez a módszer viszont kíván némi kompetenciát a részünkről – máskülönben súlyos anyagi károkat is okozhatunk az autóban.

Klímatisztítás bombával

A profi autószerelők által is csak bombaként emlegetett eszköz valóban úgy funkcionál, mint egy füstbomba. Ha a klímatisztítás ezen módját választjuk, az égvilágon semmire nem lesz szükségünk a szóban forgó kelléken kívül. Mielőtt feloldanánk a bomba szelepét, indítsuk el az autót, kapcsoljuk be és állítsuk belső levegőkeringetésre a légkondit, nyomjuk le a bomba szórófejét, majd helyezzük azt a hátsó ülések elé a padlóra. Az utasteret elhagyva kintről zárjuk le teljesen a kocsit, negyedóra múlva szellőztessünk, és az autó klímája frissen fertőtlenítve fog ismét a rendelkezésünkre állni.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában