szponzorált tartalom

2021.02.24. 11:49

A kapcsoló bekötése sok kérdést felvet

A kapcsoló bekötése látszólag nem egy bonyolult dolog, de ez csak akkor igaz, hogy valaki kellő ismerettel és tapasztalattal rendelkezik. A villanyszerelés komoly veszélyeket hordoz magában, és nemcsak a munkálatok közben történhet baj, hanem kész villanyhálózat használata közben is, így nem érdemes laikusként nekifogni.

white plastic light switch on the wall

Forrás: freepik

Egy rutinos szakértő pontosan tudja, hogy mihez, hogyan szabad hozzányúlni, és miként kell eljárni ahhoz, hogy se neki, se a felhasználóknak ne eshessen bántódása. Éppen ezért még egyetlen kapcsoló bekötése érdekében is jobb profit hívni, mint megkockáztatni, hogy bármiféle probléma lépjen fel. Sőt, maga a kellék kiválasztásában is érdemes tanácsot kérni, hiszen többféle is létezik, amik különböző célokat szolgálnak.

A villanykapcsoló bekötése a típustól is függ

Egy-, két- és hárompólusú, kétáramkörös, alternatív, kettős alternatív, illetve keresztkapcsoló. Ezek a legelterjedtebb modellek, de léteznek még mások is. Ahhoz, hogy be tudják tölteni a szerepüket, fontos először is ismerni, hogy melyik, milyen funkcióval bír.

Például az egypólusú kapcsoló csak az áramkör fázisvezetőjét szakítja meg, míg a kétpólusú a nulla vezetőt is. A hárompólusú a háromfázisú hálózatokban használatos. A két áramkörös 2 egypólusú kapcsolót tud helyettesíteni, és két különböző áramkör kapcsolható a segítségével. A váltó és keresztkapcsoló pedig akkor hasznos, ha több helyről szeretné irányítani a világítást.

Továbbá azt is tudni kell, hogy miként kell ezeket telepíteni. Merthogy a különböző típusokat különböző módon kell bekötni, és amennyire látszólag egyszerű ezt megvalósítani, annyira egyszerű hibázni is.

A konnektor bekötése hasonlóan nagy körültekintést igényel

Manapság minden lakásban sok elektronikai eszközt használnak, amiknek áramot kell biztosítani. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen konnektor áll rendelkezésre, ahogy az sem, hogy az miként lett bekötve. A túl olcsó, silány változatok balesetveszélyesek, még akkor is, ha szaki szereli be. De önmagában a minőség sem elegendő, ha a konnektor bekötése nem profi módon történik.

Bár alapvetően egy rajz alapján bárki meg tudja határozni, hogy hová jön a fázis, a nulla és a földelés, de mégis jobb szakértőre bízni a dolgot, hogy biztosan ne legyen baj belőle.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában