hirdetés

2019.01.21. 14:26

Egészségügyi adataink biztonságban vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben

2017 őszétől elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide

töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek.

Az EESZT-ben lévő egészségügyi adataink védettek: ezekhez csak háziorvosunk és kezelőorvosaink férhetnek hozzá, míg a gyógyszerészek a számukra fontos recept adatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai stb) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak, így biztosan csak az nézheti meg, akinek arra a mielőbbi gyógyulásunkhoz szüksége van. A háziorvos például látja, hogy páciense kiváltotta-e a receptet, felhasználta-e a beutalót. A betegnek pedig nem kell magával vinnie orvosához leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait, mert a Térből a kezelőorvos bármikor lekérheti azokat.

A Lakossági Portálon (www.eeszt.gov.hu) mi magunk is szabályozhatjuk, ki kapjon hozzáférést adatainkhoz és azt is folyamatosan nyomon követhetjük, ki milyen dokumentumot töltött fel rólunk és ki kért hozzáférést a velünk kapcsolatos információkhoz.

A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján, a www.eeszt.gov.hu honlapján tehető meg. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónév és jelszó, illetve a TAJ szám. Ezen kívül a Kormányablakoknál személyesen is lehetőség van módosítani a jogosultságokat, ehhez szükséges bemutatni a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) valamelyikét, illetve a TAJ kártyáját.

Dr. Sütő Gellért, a Szent Lázár Megyei Kórház baleseti sebészeti osztályának főorvosa: „Fontos kiemelni azonban, hogy a legérzékenyebb egészségügyi adatokat – úgymint a pszichiátriai, addiktológiai és szexuális úton terjedő betegségek, illetve a HIV/AIDS – kizárólag az adott szakterület orvosai tekinthetik meg. Emellett természetesen minden betegnek joga van eldönteni, hogy mennyit láttat magából a Térben. A Lakossági Portálon a beteg ugyanis szabályozhatja a hozzáférést az EESZT-ben található egészségügyi adatokhoz, de folyamatosan követheti, hogy melyik kezelőorvosa kért engedélyt ezekhez. Mindenki saját belátása szerint módosítja láthatóságát, ám minél korlátozottabb egy páciens profilja, annál jobban veszít a rendszer nyújtotta előnyökből. A beteg többek között értesítést kérhet, ha valamelyik kezelőorvosa adatot vagy betegdokumentumot tölt fel, illetve akkor is, ha egy szakorvosa megtekintette az adatait vagy egyéb dokumentumait. A Lakossági Portálon továbbá megtekinthető a beteg E-profilja is, amelynek szakszerű kitöltése a háziorvosok részéről kiemelendő feladat, ugyanis ez olyan létfontosságú adatokat – allergia, egyéb betegségek, rendszeresen szedett gyógyszerek, egyéb kockázati tényezők – tartalmazhat a páciensre nézve, amely életmentő is lehet egy adott szituációban. A profil egy öntudatlan ember ellátásánál kiemelten fontos információkat nyújthat mind a mentősöknek, mind a szakorvosoknak.”

Címkék#hirdetés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában