kulturális erőforrás

2018.03.08. 10:54

Pályázat indul a népi építészeti emlék megmentésére

Ebben az évben 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.

A Miniszterelnökség közleménye felidézi, hogy a kormány tavaly indította el programját a népi műemlékeink és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvásának és fenntartásának érdekében.

A 2017-ben lebonyolított, 300 millió forint keretösszegű programban 43 népi építészeti emlék megmentése nyert támogatást az állagmegóvástól a részleges felújításon át a teljes műemléki felújításig terjedő műszaki, építészeti munkálatokra.

A mintaprojekt sikere után idén 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.

A hagyományos népi építészet meg nem újuló kulturális erőforrás. A magyar táj hajdani építészeti kultúráját ma már jószerivel csak a védelem alatt álló épületek, kivételes esetekben épületegyüttesek, településrészek őrzik. Ezek legjavát képezik népi műemlékeink, melyek helyben, fizikai valójukban történő megőrzése szolgálhat egyedüli tiszta forrásként – hangsúlyozza a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában