hármas fokozatú

2018.01.23. 06:06

Vulkánkitörés volt Japánban, többen megsérültek

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán kedden Japánban, a tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett; a japán média legkevesebb egy halottról és 15 sérültről adott hírt.

Daraga, 2018. január 23. Vulkáni hamut lövell a Mayon tűzhányó a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától délkeletre fekvő Daraga város közelében 2018. január 23-án. A vulkán hat kilométeres körzetében élő mintegy 26 ezer embert evakuálták, az ötfokozatú skálán jelenleg négyes szintű riasztás van érvényben. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)

A tűzhányó a szigetország középső részén, Gunma és Nagano prefektúrák határán fekszik, közvetlenül Kuszacu üdülőhelynél, amely sípályáiról és termálfürdőiről híres.

A 2160 méter magas vulkán helyi idő szerint kedd reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre. A híradások szerint feltehetően a vulkánkitörés indította el a sípálya hegyoldalából lezúduló lavinát. A területen katonák gyakorlatoztak, amikor a lavina lecsapott, egy síelő katona meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült.

Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjába csapódott be, ahol pihenni szoktak a síelők. Mintegy tíz ember megsérült. Több környékbeli épület áram nélkül maradt. A térségbeli üdülőházakból legalább száz embert kimenekítettek.

A japán meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll hamu és kőzet feltörésének veszélye.

Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.

Több száz személygépkocsi rekedt egy a tokiói alagútban a nagy havazások miatt

Japánt a vulkánkitörés mellett szokatlanul nagy havazás is sújtja. Komoly fennakadások voltak a légi és vasúti közlekedésben is, egy nap alatt több száz közúti baleset történt, és a sérültek száma is több százra rúg.

A japán fővárosban és a környékbeli prefektúrákban néhány óra alatt húsz centiméter hó esett. Utoljára 2014 februárjában tapasztaltak ilyen erős hóesést a tokióiak.

Havat lapáptol egy férfi Tokióban 2018. január 23-án. Több száz személygépkocsi rekedt egész éjszakára egy tokiói alagútban a nagy havazások miatt, komoly fennakadások voltak a légi és vasúti közlekedésben is, egy nap alatt több száz közúti baleset történt, és a sérültek száma is több százra rúg. A japán fővárosban és a környékbeli prefektúrákban néhány óra alatt húsz centiméter hó esett. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Drámai volt a helyzet a 18 kilométer hosszú, tokiói Jamate alagútban. Több száz személygépkocsi rekedt benne egész éjszakára, mivel a területfenntartók minden igyekezete ellenére az alagút egyik kijáratánál a gépkocsik nem tudtak felkapaszkodni a behavazott emelkedőn, elzárva ezzel az alagút kijáratát. Az autósok mintegy tíz órán át vesztegeltek odabenn, de sokan a tűzoltólépcsőkön keresztül elhagyták az alagutat. Kígyózó sorok alakultak ki az alagútban veszteglő buszoknál, mivel a bent rekedt emberek csak a bennük lévő mosdókat tudták használni.

Egyedül a tokiói Haneda repülőtéren mintegy 150 járatot kellett törölni, és emiatt közel kilencezer embert töltötte az éjszakát a reptér várótermében.

Az NHK hírtelevízió szerint a fővárosban egy nap leforgása alatt 740 közúti baleset történt. A mentőszolgálat arról tájékoztatott, hogy több mint háromszáz ember sérült meg a havazással összefüggésbe hozható incidensekben, 182-en pedig kórházi ellátásra szorultak.

Borítófotó: Vulkáni hamut lövell a Mayon tűzhányó a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától délkeletre fekvő Daraga város közelében 2018. január 23-án. A vulkán hat kilométeres körzetében élő mintegy 26 ezer embert evakuálták, az ötfokozatú skálán jelenleg négyes szintű riasztás van érvényben. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában