Hungary Helps

2018.02.09. 11:07

Visszatelepülő keresztényeket segítünk Moszul közelében

Az iraki központ a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végrehajtott ötszázmillió forint értékű segélyprogram részeként nyújt segítséget.

Újabb iraki központot hozott létre az Ökumenikus Segélyszervezet a Moszul közelében lévő Bashiqa településen azzal a céllal, hogy a Ninive-fennsíkra visszatérő keresztény családok visszatelepülését segítse – közölte a szervezet pénteken.

A közleményben azt írták, hogy a magyar humanitárius szervezetnek az erbili irodája mellett, ez a második folyamatosan működő képviselete a térségben.

Kiemelték, hogy a központ a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végrehajtott ötszázmillió forint értékű segélyprogram részeként nyújt segítséget a helyben boldoguláshoz a háború után visszatérő családoknak.

A programhoz a közelmúltban adománygyűjtéssel csatlakozott az Magyarországi Evangélikus Egyház is, amelynek gyülekezetei 2017 adventjén 15 millió forintot gyűjtöttek össze, melynek köszönhetően további tíz család házának felújítását tudja támogatni a segélyszervezet Bashiqában – tették hozzá.

A központ többek között harminc magánház felújításához nyújt támogatást, és 162 családot lát el tüzelővel. A célkitűzések között a program második szakaszában olyan közösségi fejlesztések is szerepelnek, mint egy hatszáz fős iskola újjáépítése, és a 2500 ember számára alapvető életszükségletet biztosító helyi vízellátás rehabilitációja

- hangsúlyozták.

A központ megnyitása kapcsán a helyszínre érkeztek a segélyszervezet humanitárius szakemberei, akik a helyi munkatársakkal közösen a következő hetekben a központ elindítása mellett további helyszíni felméréseket is végeznek, valamint egyeztető tárgyalásokat folytatnak a helyi és a nemzetközi partnerszervezetekkel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására.

A szervezet 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitott központjának célkitűzése, hogy hosszú távú programjaival segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában