Ország-világ

2020.11.30. 19:58

Varsóban fogadta Orbán Viktort a lengyel miniszterelnök

A két kormányfő már másodszor egyeztet egy héten belül az uniós költségvetés ügyében. A megbeszélést követően a lengyel kormányszóvivő elmondta: Lengyelország és Magyarország az Európai Unió német soros elnökségének új javaslataira vár az uniós költségvetési csomag kapcsán.

Varsó, 2020. november 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ (j) Varsóban 2020. november 30-án. Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen a két kormányfõ, a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következõ uniós csúcstalálkozó kapcsán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Varsóban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen a két kormányfő, a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.

A másfél órán át tartó egyeztetést követően Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a két kormányfő múlt heti budapesti közös nyilatkozatára utalva közölte: „a lengyel és a magyar álláspont világos”. A szóvivő szerint

az uniós költségvetés kapcsán lehetséges az új megállapodás, ennek viszont összhangban kell lennie az uniós alapszerződéssel, a júliusi EU-csúcs záró következtetéseivel.

A budapesti nyilatkozatban Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki kilátásba helyezte, hogy szükség esetén kész megvétózni a költségvetési csomagot.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) Varsóban 2020. november 30-án
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Újságírói kérdésre válaszolva Müller azon meggyőződésének adott hangot, hogy

az uniós partnerek érdekeltek a költségvetési csomag gyors elfogadásában, ezért készek lesznek majd lemondani minden, a költségvetési eljárással össze nem függő elemről, amilyen – mint a szóvivő mondta – a jelenleg javasolt feltételrendszer.

Egy jogszerű mechanizmust kellene bevezetni, pontosítva a költségvetéshez fűződő kérdésköröket, például a pénzügyi eszközök törvényes kiadásának ellenőrzése, az esetleges korrupció tekintetében – fejtette ki Müller.

„Az így felfogott javaslatokat Lengyelország támogatná” – erősítette meg a szóvivő. Mateusz Morawiecki kormányfő korábban hasonló értelemben nyilatkozott.

Azon kérdésre válaszolva, a lengyel-magyar vétó kapcsán alakul-e valamiféle szélesebb tagállami koalíció, Müller aláhúzta: az alapszerződésből eredő vétójog alkalmazásához nincs szükség arra, hogy több ország is vétózzon.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) megbeszélést folytat Varsóban 2020. november 30-án
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Hozzáfűzte: Varsó próbálja meggyőzni uniós partnereit arról, hogy „a jogállamiság önkényes értékelése” minden tagállamra veszélyes, és a jövőben „lényegében az EU dezintegrációjához vezethet”. „Az erős, de az alapszerződésekben rögzített hatáskörre korlátozódó EU-nak vagyunk hívei” – húzta alá a szóvivő.

Bejelentette: a költségvetési csomagról Morawiecki kedden videokonferencia formájában az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, valamint egyes uniós tagállamok miniszterelnökeivel egyeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában