Botrány

2021.07.07. 19:09

Utólag változtatta meg egy interjú szövegét a Muszlim Nők Európai Fóruma

Bár valódi politikai erőt képviselnek a muszlimok, de még nem egységesek – erről beszélt az iszlámot követő belga politikus, majd inkább kozmetikázták a megszólalását.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Június elején arról számolt be a palnws.be belgiumi hírportál, hogy a nemrégiben kinevezett belga esélyegyenlőségi kormánybiztosról olyan korábbi fotók kerültek elő, amelyeken az látszik, hogy az általa szervezett előadásokon külön ültették a nőket és a férfiakat – hívta fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség. Theo Francken politikus, korábban a belga kormány migrációs politikáért felelős államtitkára, hihetetlennek nevezte, hogy Ihsane Haouach a Férfiak és Nők közötti Egyenlőség Intézetének új kormánybiztosa, akit Alexander De Croo kormányfő teljes erejével véd, holott az általa alapított színtársulat a múltban olyan előadásokat szervezett, ahol a nőket külön ültették a férfiaktól.

Het door Haouach opgerichte theatergezelschap organiseert voorstellingen waar vrouwen apart (moeten?) zitten.

Dit is de nieuwe regeringscommissaris voor het Instituut voor Gelijkheid Mannen en Vrouwen, zonet door " target="_blank">@alexanderdecroo stevig verdedigd.

— Theo Francken MP (@FranckenTheo) " target="_blank">June 3, 2021

A muszlim vallású kormánybiztost nemcsak emiatt támadják, sok kritika éri azért is, mert fejkendőt visel, holott ez sokak szerint nem összeegyeztethető az általa is képviselt belga állam semlegességével. A kormánybiztost védelmébe vette Alexander De Croo miniszterelnök és a zöldpárti politikus, Gilles Vanden Burre is. Utóbbi azt írta, hogy a miniszterelnök megerősítette: senkinek nem volt ellenvetése Haouach asszony kormánybiztosi kinevezését illetően, tehát ő a megfelelő ember a megfelelő helyen, és minden más vélemény felesleges politikai profilírozás.

Le " target="_blank">#Premier Ministre confirme á l'instant en plénière qu'aucun parti n'a remis en cause en #kern ce matin la nomination de Madame Haouach comme commissaire du gouvernement. La bonne personne á la bonne place donc. Clair et net. Tout le reste est du profilage politique inutile.

— Gilles Vanden Burre (@GillesVdBurre) " target="_blank">June 3, 2021

Vanden Burre egy másik Twitter-bejegyzésében szintén kiállt Haouach mellett, maximális támogatásáról biztosította a kormánybiztost, mivel rendkívül illetlennek tartja, hogy valakit verbálisan támadnak, hozzátéve, az más kérdés, hogy politikai kérdésekben egyetértenek-e vele.

C'est totalement indécent. On peut être en désaccord politiquement mais tomber dans une telle violence verbale est incompréhensible. Total soutien á Madame Haouach. https://t.co/0QFatIFi1s

— Gilles Vanden Burre (@GillesVdBurre) " target="_blank">July 1, 2021

A fent említett szócsata azt követően alakult ki, hogy a Reform Mozgalom (Mouvement Réformateur) nevű francia nyelvű belga liberális politikai párt vezetője, valamint a Jean Gol Központ igazgatója, Corentin de Salle a Férfiak és Nők Közötti Egyenlőség Intézetének vezetőségi ülésén arra kérte a muszlim vallású kormánybiztost, hogy vegye le a fejkendőjét, majd hozzátette, hogy a kormánybiztosnak joga van úgy öltözködni, ahogy jónak látja, de az igazgatósági üléseken a kormány képviselőjeként vesz részt, és a fejkendő viselésével megsérti a semlegesség elvét.

Ihsane Haouac válaszképp rögtön rasszista és szexista támadásról beszélt, kifejtve, hogy szerinte De Salle soha nem engedte volna meg magának ezt a hangot egy férfival szemben.

Ezzel azonban még mindig nincs vége az alig több mint egy hónapja kinevezett kormánybiztos körüli viharnak, kiderült ugyanis, hogy adott egy interjút, amelynek a szövegét később megmásította a Muszlim Nők Európai Fóruma, mely közel áll a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezethez.

Az interjú eredeti szövegére felfigyelt a L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles nevű szervezet, amelynek célja a demokratikus értékek és a szabad véleménynyilvánítás védelme. A később kitörölt rész arra a kérdésre adott válasz része volt, hogy a kormánybiztosnak mi a véleménye a belga társadalomról és a muszlim nőknek biztosított helyről a társadalomban. A válasz elejét változatlanul hagyták, ebben Haouac arról beszél, hogy pozitívum az, hogy egy demokratikus országban vannak, amely számtalan jogot garantál nekik, azonban harcolniuk és egyesülniük kell e jogok érvényesítése érdekében. Ezután jön az a rész, amelyet később átírtak.

Az eredeti szövegben a kormánybiztos negatív pontként említi azt, hogy a közösségük sajnos le van maradva, mert bár valódi politikai erőt képviselnek, de nem egységesek, nincs igazi lobbi. Példaként említi a legutóbbi politikai választásokat és azt, hogy hány muszlim szavazott olyan politikai pártok képviselőire, amelyek olyan törvényeket hoztak, amelyek nem kedveznek a muszlimoknak, megemlítve az állatok rituális jellegű leölését, a fejkendő kérdését vagy a vallási témájú tanórákat. Haouac végül említést tesz az egyre növekvő iszlamofóbiáról, hozzátéve, ő egyáltalán nem úgy látja, hogy a dolgok jobbra fordulnának.

Az átírt részben a negatívumokról mondottakat módosították, ezek szerint a kormánybiztos a következőket mondta: „A negatív pont az, hogy az egyenlőség kérdésében le vagyunk maradva, beleértve az összes közösséget. Néha úgy gondoljuk, hogy ha idegen származású személyre szavazunk, akkor az illető az egész közösségét képviseli majd és megvédi jogait, de ez nem így van. Konkrét javaslatokra kell szavaznunk a programok elemzésével, nem pedig egyénekre.”

A L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles nevű szervezet június 8-án hívta fel a figyelmet a szóban forgó interjúra a Twitteren, pár nappal később, június 11-én azonban már a módosított verziót tette közzé a Muszlim Nők Európai Fóruma, mely a L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles szerint közel áll a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezethez.

THEAD: ⤵️

Quand l’" target="_blank">@EFOMW, affilié aux Frères musulmans, retire et modifie une interview de #IhsaneHaouach, après que cette même interview fut dénoncée par l’@ObservatoireBxl! pic.twitter.com/23NgmM4tgs

— Hely Hutchinson (@hely_hutchinson) " target="_blank">July 5, 2021

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában