Járvány

2020.05.18. 14:47

Ukrajnában a karantén ellenére is kinyithatnak a strandok

Az ukrán orvostudományi akadémia fertőző betegségeket kutató szakemberei hozzájárultak a strandoláshoz.

Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására bevezetett karantén ellenére is engedélyezni fogja az egészségügyi minisztérium a folyó- és tengerparti strandok megnyitását – ígérte hétfői online tájékoztatóján Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, a tárca helyettes vezetője.

A tisztségviselő elmondta, hogy konzultáltak ebben a kérdésben az ukrán orvostudományi akadémia fertőző betegségeket kutató szakembereivel.

„A szakértők megerősítették, hogy a tengeri só és az ultraibolya sugárzás elpusztítja a koronavírus betegség kórokozóját, így Ukrajnában engedélyezhető a strandok megnyitása, éppúgy mint a világ többi országában” – mondta Ljasko. Hozzátette: annak ellenére, hogy az édesvízben a kórokozó képes megmaradni, a tudósok szerint a folyóvizekben is „meglehetősen nehéz” megfertőződni, ez csak egymás közti közeli kapcsolatban lehetséges, ezért a tárca minden bizonnyal engedélyezni fogja a folyóparti fürdőzőhelyek megnyitását is az idei strandszezonban.

Az egészségügyi minisztérium által közölt adatok szerint hétfőre egy nap alatt 325-tel 18 616-ra nőtt az országban eddig azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Az elhunytaké 21 újabb halálos áldozattal 535-re emelkedett, miközben eddig 5276-an gyógyultak fel a betegségből, közülük 160-an az elmúlt napban.

Az egészségügyben dolgozók közül már 3650-en kapták el a fertőzést. Eddig 5871 beteg szorult kórházi ápolásra, köztük 662 egészségügyi alkalmazott. Utóbbiak közül 27-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe. Lélegeztetőgépre a járvány kitörése óta 240 beteget kellett kapcsolni, köztük 21 egészségügyi dolgozót és egy gyermeket. Ukrajnában eddig 232 899 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Dmitro Kuleba külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva, kijelentette, hogy a határok megnyitásának kérdésében Ukrajna az európai partnereivel hangolja össze a lépéseit, továbbá figyelembe veszi a járványhelyzet alakulását.

„Ebben a tekintetben abszolút liberálisak vagyunk, de figyelembe veszünk két tényezőt: az első az, miként nyitják meg a partnerországok a határaikat, a második a járványhelyzet alakulása Ukrajnában” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy senki sem akarja a politikai vezetésben az ukrán állampolgárokat az országba bezárni. Konkrétumokat azonban a határok várható megnyitásáról továbbra sem tudott mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában