Járvány

2020.02.28. 10:23

Újabb országokban jelent meg a vírus

A világ 53 országában több mint 83 ezer ember betegedett meg eddig, a halálos kimenetű esetek száma pedig meghaladja a 2800-at.

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítenek a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvõ Teguban 2020. február 27-én. Dél-Koreában 1700-ra emelkedett a tüdõgyulladást okozó új koronavírussal fertõzõttek száma, a megbetegedések többségét Teguban regisztrálták

Forrás: MTI/AP

Fotó: Yonhap

Tovább terjed az új típusú koronavírus. A világ számos országában megjelent a betegség, de a fertőzöttek számának növekedése továbbra is lassul.

Újabb tartományokat ért el a járvány Németországban

Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban.

Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten – a lappangási időben – jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.

Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja.

Beteggel érkeznek mentősök a Düsseldorfi Egyetemi Kórház fertőző osztályára
Fotó: Guido Kirchner / MTI/AP/DPA

A 16 német tartomány közül hatban van legalább egy fertőzött, a négy újabb tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben. A keleti tartományokat, a volt NDK területét egyelőre nem érinti a járvány.

Kínában csökkent az újabb fertőzöttek száma

Szerdához képest több mint százzal csökkent csütörtökön Kínában az újabb, bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma. Szerdán 433 új esetet jegyeztek fel, csütörtökön 327-et – adta hírül pénteken a kínai egészségügyi hatóság.

Ezzel a megerősített esetek száma 78 ezer 824-re emelkedett, de legalább lassul a növekedés.

A kór miatt csütörtökön 44 beteg hunyt el, a halottak száma a szárazföldi Kínában 2788-ra emelkedett. Az újabb 44 halott közül 28-cal Vuhanban végzett a járvány.

Dél-Koreában kétezer fölé emelkedett a betegek száma

Péntekre újabb 256 betegről bizonyosodott be Dél-Koreában, hogy koronavírustól fertőződött meg, ezzel 2022-re emelkedett az ázsiai országban az esetszám – adta hírül a dél-koreai egészségügyi hatóság.

A betegségbe ugyanakkor nem halt bele újabb beteg, továbbra is 13 az elhunytak száma.

Autósok várakoznak, hogy egészségügyi dolgozók elvégezzék rajtuk a koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztet a Jüngnam egyetem parkolójában felállított mobil ellenőrzőpontokon Teguban
Fotó: Kim Hjun Taj / MTI/Yonhap

Az újabb esetek többségét – 182-őt – a járvány kitörésének gócpontjából, az ország délkeleti részén fekvő Tegúból jelentették. Ez Dél-Korea negyedik legnagyobb városa 2,5 millió lakossal. A ragály egy ottani keresztény gyülekezet tagjaitól indult.

A dél-koreai hatóságok tájékoztatása szerint a helyi esetek csaknem fele kötődik a Sincshondzsi keresztény szektához.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megkezdték a szekta Kínában tartózkodó tagjainak tesztelését, és vizsgálatot indítottak a Dél-Koreát megjárt tagok ügyében. A SCMP információi szerint

a szektának mintegy 200 követője van a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Hupej tartományban és közel 20 ezer Kína-szerte.

A Sincshondzsi keresztény szektát a fővonalas egyházi intézmények titokzatos és unortodox gyülekezetként jellemzik. Egyik vuhani tagja a lapnak elmondta: a gyülekezet decemberben hagyott fel a közösségi tevékenységgel, miután tudomást szereztek egy akkor még ismeretlen betegség megjelenéséről. Az istentiszteleteket és más, közösségi eseményeket azóta az interneten végzik.

A kínai hatóságok mindenféle vallási célú gyülekezést felfüggesztettek a járvány megfékezése érdekében.

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítenek a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül egy szöuli bevásárlóutcában
Fotó: Ahn Jung Dzsun / MTI/AP

Eközben Új-Zélandon és Fehéroroszországban is megjelent pénteken az új típusú koronavírus, illetve Nigériából és Litvániából is jelentettek péntekre virradóra egy-egy bizonyítottan koronavírusos megbetegedést.

A nigériai beteg Lagos tagállamban van. Olasz nemzetiségű, és a hét elején érkezett Milánóból Nigériába üzleti látogatásra. Állapota stabil és nincsenek súlyos tünetei.

Ő az első koronavírusos beteg Afrikának a Szaharától délre eső felén.

A földrészen eddig csak Egyiptomban és Algériában akadt koronavírusos fertőzött.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Borítókép: Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítenek a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő Teguban 2020. február 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában