Járvány

2021.04.07. 22:15

Újabb maszk és védőtávolság nélküli húsvéti misék miatt indult eljárás Franciaországban

Jean Maidanatz kanonok elismerte, hogy leveszi a maszkot, amikor beszél, de szerinte a hívek többsége, kilencvenen szombaton, százan pedig vasárnap, betartották az egészségügyi előírásokat.

A járványügyi korlátozások megszegése miatt eljárás indult szerdán a kelet-franciaországi Reimsben, amiért két húsvéti misén sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot.

Előző nap a párizsi ügyészég indított vizsgálatot mások veszélyeztetésének gyanúja miatt a párizsi Saint-Eugene-Sainte-Cécile templom mintegy négyórás szombati hagyományos szertartása miatt, amelyen senki nem viselt maszkot, és nem tartották be a védőtávolságot.

Remisben a vádhatóság egy, a helyi sajtóban megjelent cikk alapján rendelte el a nyomozást, amelyben egy önkormányzati képviselő kikelt amiatt, hogy a Sainte Jeanne d'Arc templomban tartott húsvéti miséken nem tartották be az egészségbiztonsági intézkedéseket.

A helyi politikus a Facebookon fedezte fel a szombaton és vasárnap latin nyelven tartott misékről közzétett fotókat, amelyeken maszk nélkül, szorosan egymás mellett láthatók a hívek és a papok.

Jean Maidanatz kanonok az AFP francia hírügynökségnek elismerte, hogy leveszi a maszkot, amikor beszél, de szerinte a hívek többsége, kilencvenen szombaton, százan pedig vasárnap, betartották az egészségügyi előírásokat. Az egyház kézfertőtlenítőt is kitett az érkezőknek.

Az őszi lezáráskor a vallási helyek kivételt élveztek, és a katolikus egyház nyomására a kormány azt is engedélyezte, hogy az imahelyek akár harmincnál is több embert foghatnak, ha legalább két hely üresen marad a hívek között, és csak minden második sorban foglalnak helyet emberek.

A döntés akkor felháborodást váltott ki a kulturális életben, miután a színházak és a mozik október vége óta nem nyithattak ki.

A vallási helyeken 11 éves kortól kötelező a maszkviselés.

A járványügyi mutatók romlása miatt egyébként keddtől egy év után ismét az egész országban bezártak az iskolák, az őszi lezáráshoz hasonlóan ismét az otthoni munkavégzés az ajánlott, az éjszakai kijárási tilalom továbbra is este 7 óra és reggel 6 óra között van érvényben, a lakhelyet napközben viszont időkorlát nélkül el lehet hagyni, de csak 10 kilométeres körzetben, a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában