a vírus miatt

2021.01.29. 09:27

Új-Zéland partjainál vesztegel egy óceánjáró, nem engedik kikötni

Új-Zéland partjainál vesztegel egy óceánjáró, mert a hatóság megtagadta a vízumot a legénység sok tagjától – derül ki az ország bevándorlásügyi miniszterének pénteki bejelentéséből. Új-Zéland tavaly márciusban, a koronavírus-járvány kitörését követően szigorította meg a belépést.

Kris Faafoi a sajtónak azt mondta, a francia zászló alatt hajózó Le Laperouse üzemeltetője előzőleg nem bizonyosodott meg arról, hogy a legénység minden tagja rendelkezik-e a belépéshez szükséges papírokkal.

Új-Zéland határai a koronavírus-járvány miatt március óta gyakorlatilag zárva vannak, a határzár alól csak az állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők képeznek kivételt.

A hajót üzemeltető francia Ponant vállalat által az NZ Herald című új-zélandi hírportálon is megjelent nyilatkozata szerint viszont a cég és az új-zélandi egészségügyi minisztérium korábban megállapodott abban, hogy a Le Laperouse engedélyt kap kisebb – legfeljebb 100 fős – vízi körutakra Új-Zéland partjai mellett.

Faafoi szerint a 90 fős legénységből csak 29 embernek voltak megfelelő papírjai.

„A határok jó okkal vannak zárva” – szögezte le Faafoi, hozzátéve, hogy azok a cégek, amelyek megpróbálják kijátszani a szabályokat, más cégeket és közösségeket sodornak veszélybe.

A miniszter leszögezte: amennyiben a partoknál veszteglő hajó nem fordul vissza, engedélyezik a kikötést, de a szóban forgó 61 embernek azonnal vissza kell fordulnia.

Új-Zélandon több mint két hónapja először hétfőn regisztráltak ismét koronavírus-fertőzést, mégpedig a vírus dél-afrikai, gyorsabban terjedő variánsát. Jacinda Ardern miniszterelnök ezt követően bejelentette, hogy az ország vélhetően az év legnagyobb részében zárva fogja tartani a határait. Leszögezte azt is, hogy az újonnan igazolt eset azt mutatja, a veszély továbbra sem múlt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában