Illegális bevándorlás

2021.03.29. 17:14

Új táborok felépítését támogatja az EU a görög szigeteken

Az Európai Unió 275 millió eurót (100 milliárd forint) fordít új migránstáborok felépítésére a Görögországhoz tartozó égei-tengeri szigeteken – jelentette be hétfőn Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa Leszbosz szigetén a görög bevándorlásügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kósz, Lérosz, Leszbosz, Híosz és Számosz szigetén összesen csaknem 14 ezer illegálisan érkezett bevándorló él. Az unió mind az öt szigeten hozzá akar járulni új táborok felépítéséhez vagy a meglévők felújításához.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter elmondta: Számosz szigetén várhatóan júniusra, Kósz és Lérosz szigetén pedig szeptemberre fejezik be a táborok építését.

A görög tárcavezető felszólította Törökországot, hogy fogadjon be 1450 embert, akinek a menedékkérelmét a görög hatóságok elutasították.

Az uniós belügyi biztos is azt kérte Törökországtól, hogy „sürgősen” kezdjen el újra befogadni migránsokat Görögországból.

A sajtótájékoztatót a tervezettnél később tudták megtartani, mert nagyjából 300 helyi lakos tiltakozást tartott a sziget kormányzójának felhívására a Leszboszra tervezett tábor megépítése ellen. A szigeten több mint nyolcezer migráns él.

Jogvédők számos alkalommal azzal vádolták meg a görög hatóságokat, hogy a nemzetközi jogot megsértve erővel visszaszorítják a bevándorlókat szállító csónakokat. Ezt a görög kormány tagadja, és azt állítja, hogy a parti őrség csak a törvények adta kereteken belül akadályozza meg azt, hogy a csónakok elérjék a görög területeket.

A hétfői sajtótájékoztatón ugyanakkor Ylva Johansson megjegyezte, hogy Görögország „tehetne többet is” annak érdekében, hogy alaposabban kivizsgálja a jogvédők által felvetett vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában