Hallgassa élőben!
Fotó: Jim Lo Scalzo / MTI/EPA

Trump: tömeges csalás volt, de ha az elektorok Bident választják, átadja a Fehér Házat

Tömeges csalás volt a választásokon, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja, akkor ő átadja a Fehér Házat – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtökön este azon a videókonferencián, amelyen az amerikai katonákat köszöntötte hálaadás napja alkalmából.

A telekonferencia után újságírók is kérdezhettek az elnöktől, aki egyikük kérdésére válaszolva szögezte le, hogy ha az elektorok Biden mellett döntenek, akkor természetesen elhagyja a Fehér Házat. „Ön is tudja, hogy így fogok tenni” – mondta az újságírónak.

Trump kifejtette: mivel több tagállamban egy sor kereset nyomán per zajlik, „még sok minden fog történni január 20-áig”, azaz az elnöki beiktatás napjáig. Arra a kérdésre, hogy 2024-ben indul-e az elnökválasztáson, Trump azt válaszolta, egyelőre nem kíván erről beszélni.

Az elnök elmondta: szombaton Georgiába indul kampányolni, ahol január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak, mert a két republikánus és a két demokrata párti jelölt között túl kicsi volt a különbség a november 3-i választásokon. Kifejtette: „az emberek nagyon csalódottak voltak, hogy meglopták őket Georgiában” azáltal, hogy a voksok újraszámlálása előtt kihirdették a végeredményt Joe Biden javára.

Pennsylvaniában egy szövetségi bíró a héten leállíttatta a választási végeredmény hitelesítését, mert helyt adott a Trump-kampány ügyvédjei perkeresetének, amelyet Pennsylvania állam, a demokrata párti kormányzó, Tom Wolf, valamint a helyi törvényhozás ellen nyújtottak be. A jogászok érvelése szerint megsértették a helyi alkotmányt azzal, hogy engedélyezték a levélszavazást. A szövetségi bíró egy nappal a végeredmény hitelesítése és a kihirdetése után állíttatta le a hitelesítési folyamatot.

Georgiában egy jobboldali szervezet nevében nyújtott be perkeresetet Sidney Powell ügyvéd, aki választási csalásokra hivatkozva az eredmény érvénytelenítését kérte.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2020. november 20-án

Dosszié

Hozzászólások

egészséges étkezés
A déligyümölcsök egészségesek és finomak, de vigyázni kell a héjjal
mlsz / 6 perce
Százhúsz évvel ezelőtt alapították a magyar labdarúgó-szövetséget
A jubileumi év egybeesik több fontos, – ahogy az MLSZ honlapja fogalmaz – történelmi jelentőségű eseménnyel is a szervezet életében.
Megsértették az unokáját / 29 perce
Törökországban betiltották több közösségi portál reklámtevékenységét
védekezés / 39 perce
György István: a tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina
Újabb csapadék érkezik / 41 perce
Megjött a havazás! 10-20 centiméteres a hóréteg az országban
közlekedésbiztonság / 55 perce
Hiába olcsó, ha megbukik a törésteszten némelyik új villanyautó
jó tudni / 58 perce
Ezekről a tünetekről ismerheti fel, ha átesett a koronavíruson – Van néhány meglepő is!
Így alakul a védekezés / 59 perce
Müller Cecília: az összes, Magyarországra érkező vakcina jól működik (videó)