Miután megnyílhatott a reptér

2017.11.29. 19:07

Most a trópusi vihartól tartanak Balin

Ismét megnyitották szerdán Bali nemzetközi repterét, miután két napig volt zárva volt az Agung vulkán fokozott tevékenysége miatt.

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, a keletkezett hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott. A légtérzárlat turisták tízezreit kényszerítette maradásra a szigeten.

A légikikötő normális üzemmódban működik – közölték a hatóságok azt követően, hogy a korábbi legmagasabb szintű riasztást egy fokozattal csökkentették.

A Singapore Airlines, a Qantas ausztrál légitársaság és fapados leányvállalata, a Jetstar közölte, hogy ismét küldenek járatokat Balira.

A repülőtér szóvivője elmondta, hogy mintegy 430 belföldi és külföldi légi járatot töröltek még szerdán is.

A több mint 3 ezer méter magas vulkán már szeptember közepén küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A vulkáni tevékenység azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakhelyükre. A múlt hét végén azonban ismét vészjósló jelek érkeztek a tűzhányóból.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember vesztette életét.

Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.

Időközben az indonéziai katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho közölte, hogy a Jáva szigetét sújtó Cempaka trópusi vihar által előidézett áradások, földcsuszamlások és tornádók következtében legalább 20 ember életét vesztette. Tizenöten földcsuszamlásokban, négyen áradásokban lelték halálukat, ezreket érint a természeti csapás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában