katasztrófa

2021.07.28. 11:42

Trópusi vihar zúdult Japán északi részére

Heves esőzéssel érkező trópusi vihar zúdult Japán északi részeire szerdán, amely Tokió térségétől távolodva megkímélte az olimpiai játékoknak otthont adó fővárost.

A Nepartak trópusi vihar eddig nem okozott nagyobb károkat, de a helyi meteorológiai szolgálat óvatosságra intette a lakosokat a földcsuszamlások és a sárlavinák veszélye miatt.

A vihar óránkénti 65 kilométeres széllel támadott, és várhatóan szerda estére elveszti hajtóerejét. Jelenleg távolódik Akita prefektúra nyugati partjaitól.

A szezon nyolcadik tájfunja Japánban szerda reggel még Mijagi prefektúra Isinomaki városának közelében volt. A település mintegy 400 kilométerre északkeletre fekszik Tokiótól.

A prefektúra székhelyén, Szendaiban néhány vonat késett, a gyalogosoknak főképpen a heves szél okozott gondot.

A Nepartak volt az első tájfun Mijagi prefektúrában 1951 óta, amikor a meteorológiai ügynökség elkezdte a tájfunstatisztikák összeállítását. Tíz évvel ezelőtt, a Fukusimát is romba döntő márciusi földrengés és szökőár érintette Mijagi prefektúrát az északkeleti régióban.

A mostani vihar északnyugati irányba, mintegy óránkénti 30 kilométeres sebességgel halad, és az előrejelzések szerint a következő 24 órában akár 10 centiméternyi eső is hullhat az északi régióban.

A vihar a vártnál északabbra húzódott, csak korlátozott mértékben hatott az olimpiai játékokra, mivel néhány versenyt, például a szörfözést és az evezést átütemezték. A keddi női labdarúgó-mérkőzést Mijagi prefektúrában ugyanakkor a tervezett időpontban megtartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában