Kiskapu

2018.07.10. 17:21

Továbbra is virágzik Európában az illegális elefántcsont-kereskedelem

A kereskedők azt az európai uniós joghézagot használják ki, amely lehetővé teszi a régi elefántcsont forgalmazását – számol be róla az Oxfordi Egyetem kutatása, amelyet egy kampánycsoport szponzorált.

Az európai jog megengedi, hogy az 1947 előtt beszerzett elefántcsonttal szabadon lehessen kereskedni. Az 1947 és 1990 között beszerzett elefántcsontot hatósági engedéllyel lehet árusítani, egyedül az 1990 után beszerzett elefántcsont kereskedelmét tiltják teljesen a törvények.

Az Avaaz kampánycsoport mintegy 50 ezer civil tagjának kis adományaiból finanszírozott egy tanulmányt. A kutatáshoz tíz különböző európai uniós országból több mint száz elefántcsontdarabot gyűjtöttek össze, amelyeket az Oxfordi Egyetem laboratóriumában vetettek alá karbonos kormeghatározásnak. A vizsgálat kiderítette, hogy az elefántcsontból készült csecsebecsék 75 százaléka 1947 után, 20 százaléka pedig 1989 után leölt elefántoktól származott.

Az Avaaz szerint sok kereskedő használja ki a régi elefántcsont szabad kereskedelmét arra, hogy az újabb elefántcsontot réginek feltüntetve illegálisan eladja. A csalás pörgeti a piacot és tovább gerjeszti az elefántok orvvadászatát.

„Ez a bizonyíték minden kétséget kizáróan igazolja, hogy Európa-szerte folyik az illegális elefántcsont-kereskedelem”

- hangsúlyozta Bert Wander, az Avaaz kampányigazgatója.

Az Európai Unió 2017-ben megtiltotta a nyers elefántcsont exportját, de a belföldi kereskedés, amelyet az Egyesült Államok, Kína és Hongkong is betiltott, az unióban megengedett. Az Európai Parlament júniusban szólított fel a belföldi elefántcsont-kereskedés teljes betiltására. A testület közleményében arra figyelmeztetett, hogy gyakran jut illegálisan, orvvadászat révén szerzett elefántcsont a legális piacra, ami az elefántok további illegális vadászatát ösztönzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában