döntés előtt

2020.08.06. 06:00

Török nők ezrei tüntettek Isztambulban az isztambuli egyezmény betartásáért

Receep Tayyip Erdogan elnök és kormánya azonban egy ideje azt fontolgatja, hogy felmondja az egyezményt.

Török nők ezrei tüntettek szerdán szigorúbb hatósági fellépést követelve a nők elleni erőszakkal szemben – adta hírül a Hszinhua kínai hírügynökség.

A demonstrációk Törökország több városában zajlottak, a legnépesebb Isztambulban volt, amelyben női jogvédő csoportok az isztambuli egyezmény betartását követelték.

Az Európa Tanács 2011-ben született konvencióját a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról Törökország elsőként írta alá és ratifikálta 2012-ben. Receep Tayyip Erdogan elnök és kormánya azonban egy ideje azt fontolgatja, hogy felmondja az egyezményt azzal érvelve, hogy a benne foglaltak egy része kedvezőtlenül hat a török családmodellre. Hogy Ankara kilép-e, arról a végső döntés napokon belül megszülethet.

Az idén eddig 205 nőt ölt meg Törökországban a párja, rokona vagy egy támadó. A tavalyi év egészében 417 török nőt gyilkoltak meg, azaz a helyzet nem javul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában