Babona

2017.10.19. 20:57

Tombol a vámpírhisztéria Malawiban

Már Malawi második legnagyobb városát is elérte a vérszívó élőholtaktól való babonás félelem által szított erőszak, Blantyrében lincselő bandák megöltek két embert, akiket azzal vádoltak, hogy vámpírok – közölte a rendőrség csütörtökön.

A világ egyik legszegényebb országának vidéki térségeiben széles körben elterjedt a boszorkánysággal kapcsolatos megannyi babona és az ahhoz köthető számos hiedelem. A „vámpírokkal” szembeni erőszakhullám szeptember közepén ütötte fel a fejét, különösen Phalombe és Mulanje körzetekben. Eddig összesen nyolc embert gyilkoltak meg a lincselésekben.

A rendőrség csütörtöki közlése szerint Blantyrében a nap folyamán egy 22 éves epilepsziás férfit gyújtottak fel a város Chileka negyedében, míg egy másikat halálra köveztek. Ramsy Mushani szóvivő szerint mindkettőjüket azzal vádolták, hogy vérszívók.

A Reuters brit hírügynökség egyik tudósítója szemtanúja volt az első esetnek egy rendőrségi ellenőrző pont közelében a Chileka nemzetközi repülőtérhez vezető út mentén. Az áldozat egyik családtagja szerint epilepsziában szenvedő rokona éppen hazafelé tartott a kórházból, amikor megtámadták.

Peter Mutharika malawi elnök a „vámpírhisztéria” által érintett országrészekben körútra indult, hogy megakadályozza további ártatlan emberek halálát. Az ENSZ és a lilongwei amerikai nagykövetség is számos körzetet minősített veszélyesnek. Októberben a világszervezet kivonta munkatársait két, Dél-Malawiban található térségből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában