incidens

2020.02.14. 22:23

Többen életüket vesztették Maliban egy falu elleni támadásban

A települést ismeretlen fegyveresek rohanták le.

Legalább 21 ember életét vesztette Mali központi részén, a forrongó Mopti régió egyik falva ellen péntekre virradóra végrehajtott támadásban.

Ogossagou települést ismeretlen fegyveresek rohanták le, több házat felgyújtottak, emellett több helyi lakost azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Mahamat Saleh Annadif, az ENSZ mali békefenntartó misszió (Minusma) vezetője felháborodással reagált a történtekre, és elítélte az erőszakcselekményt, amelynek háttere egyelőre nem ismert.

„Sürgősen meg kell törni az erőszak körforgását” – hangsúlyozta.

Maliban több szélsőséges iszlamista csoport is tevékenykedik, de az etnikai villongások sem ritkák. Az erőszak gyakran a kevés legelő és szántóföld miatti küzdelemre vezethető vissza a száraz éghajlatú Száhel-övezetben.

Ráadásul az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek szítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban. A nyugat-afrikai államban 2013-ban a korábbi gyarmattartó Franciaország hadserege avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását.

A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában