aránytalanság

2020.07.01. 14:16

Több mint 140 millió nőt tartanak nyilván eltűntként világszerte

Több helyen előnyben részesítik a fiúgyermekeket a lányokkal szemben, akiket olykor szélsőséges módon elhanyagolnak.

Több mint 140 millió nőt tartanak nyilván „eltűntként” világszerte amiatt, hogy több helyen előnyben részesítik a fiúgyermekeket a lányokkal szemben és a kislányokat helyenként olyan szélsőséges mértékben elhanyagolják, hogy az a halálukat is okozhatja – adta hírül az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) kedden közzétett éves jelentésében.

A szervezet szerint a világ egyes részein a szülők olyannyira a fiúgyermekeket részesítik előnyben, hogy a nők úgy döntenek, a lány magzatokat nem hordják ki és nem szülik meg, a már megszületett lánygyermekekről pedig látványosan kevésbé gondoskodnak, mint a fiúkról. Az UNFPA ezt a gyakorlatot „a mélyen beágyazódott nemi egyenlőtlenség olyan tünetének” nevezte, amely mára eltorzította a férfiak és nők arányát egyes országok népességében. Emiatt sok férfi nem talál párt, nem tud családot alapítani és a jelenség súlyosbítja a nők elleni erőszakot is.

Kiemelték azt is, hogy a világon minden ötödik házasságkötésnél kiskorú lányt adnak férjhez. Bár a gyakorlat tiltott, naponta 33 ezer lánygyermeket adnak férjhez saját családtagjai vagy a helyi közösségek tagjai. Ma 650 millió nő él úgy házasságban, hogy gyerekként adták őket férjhez.

Becslések szerint idén 4,1 millió lányt fenyegeti a női nemiszerv-csonkítás gyakorlata. Jelenleg 200 millió olyan nő és lány él a világon, akiken elvégezték a fájdalmas, ártalmas, kíméletlen nemiszerv-csonkítást. Natalia Kanem, az UNFPA vezetője elmondta: ezek a kártékony eljárások mély és hosszan tartó traumát okoznak, amely megfosztja a lányokat a kiteljesedés jogától.

A világ népességének helyzetéről kiadott 2020-as jelentés legalább 19 olyan, lányokkal szemben alkalmazott ártalmas gyakorlatot nevez meg, amely az emberi jogok megsértésének minősül, köztük például a fiatal lányok mellének palástolását szolgáló mellvasalás vagy a szűzhártya ellenőrzése.

Az UNFPA vezetője szerint a problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis a férfiak elsőbbségét biztosító normákon kell változtatni. Az ENSZ-nek jobban kellene támogatnia az érintett közösségeket, hogy megértsék, milyen súlyos károkat okoznak ezek a rögzült gyakorlatok.

A jelentésben szorgalmazzák, hogy például az öröklési jogszabályok módosításával biztosítsanak a nőknek egyenlő esélyeket. Tíz éven keresztül évente 3,4 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy fel tudják számolni a kiskorú lányok kiházasítását és a női körülmetélés gyakorlatát – közölte az ENSZ Népesedési Alapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában