Járvány

2020.04.06. 17:51

Több mint 1200 milliárd forinttal támogatja a kormány a munkahelyek védelmét

A kormány és a munkáltatói, munkavállalói érdekképviseletek közös célja, hogy legalább annyi munkahelyet teremtsünk, mint amennyit a járvány miatt elveszítünk – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) videókonferencia keretében megtartott ülésén hétfőn Budapesten.

Budapest, 2020. április 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfõ mögött Varga Mihály pénzügyminiszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j). A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre. "Nehéz idõket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint Palkovics László a kormány gazdaságvédelmi akciótervének öt fő pontját Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen mutatta be a partnerszervezetek képviselőinek.

A gazdaságvédelmi akcióterv koordinálásával, irányításával megbízott innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy

az intézkedéseket az érdekképviseleti javaslatok figyelembe vételével alakították ki.

A kormány a munkahelyek védelmére, újak létesítésének támogatására több mint 1200 milliárd forintot fordít az idei évben.

A miniszter az M1 műsorában hozzátette:

a munkahelyvédelmi rész egyik eleme szerint ha egy adott cég a „munkaterhelésének” 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket.

Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el. Emellett egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag – sorolta a miniszter.

Kitért arra is, hogy a szocialista kormány által eltörölt 13. havi nyugdíjat 4 év alatt fokozatosan visszaépítik.

Palkovics László azt mondta: olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét, ezért azt határozták meg, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet.

A kormányfő által bejelentett akcióterv három szakasza összesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is. Erről a miniszter azt mondta: ez egy 9200 milliárd forintos csomag. Úgy látják, ezek a források elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék.

Varga Mihály a konzultációs fórum videókonferenciáján elmondta, hogy

az elmúlt időszakban több tízezren veszítették el a munkájukat, de a kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy ők is mielőbb újra munkába állhassanak.

A munkahelyek megőrzését egyebek mellett adó- és járulékkedvezményekkel is segítik – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akciótervet. A kormányfő bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.

A miniszterelnök Palkovics Lászlót kérte fel a program koordinálására, irányítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában