hiánypótló beruházás

2021.01.10. 18:49

Tízmilliárd forintból fejlesztik a Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelyét

A kivitelezés megkezdésétől számítva 2-3 évet vesz igénybe, az ellátást a munkálatok ideje alatt folyamatosan biztosítaniuk kell.

Kaposvár, 2021. január 10. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kaposvári központú Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelyének fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. január 10-én. A telephely 10 milliárd forintból újul meg. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Megújul 10 milliárd forintból a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelye Mosdóson – jelentette be Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője vasárnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A politikus azt mondta: a várhatóan egy év múlva kezdődő, három ütemben megvalósuló fejlesztési program magában foglalja a telephelyen álló 71 ingatlanból 31 használaton kívüli, vagy gazdaságosan nem üzemeltethető épületnek a lebontását, az uszoda, a szociális otthon, a pavilonépület, az igazgatási épület, a gyermekfoglalkoztató, a gyógyszertár, a szolgálati lakások és a kastélyépület rekonstrukcióját. Utóbbiban minihotelt alakítanak ki a betegek hozzátartozóinak elhelyezésére.

Az intézmény szakmai profilja belgyógyászat, kardiológiai és mozgásszervi rehabilitáció, geriátria és hospice ellátás lesz – tette hozzá. Jelezte, a betegbiztonság, a betegek komfortérzetének növelését, munkahelyek megmentését, 50 új munkahely létesítését várják az „országosan is egyedülálló, hiánypótló beruházástól”.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a kormány elkötelezett a fejlesztés mellett, a forrás rendelkezésre áll, múlt év végén 495 millió forintot hagyott jóvá a tervezés költségeire.

A kormány azért támogatja a teljes rekonstrukcióra vonatkozó elképzeléseket, mert a mosdósi telephely jó helyen van, évtizedek óta szolgálja a gyógyítást és a rehabilitációt, helyben és a megyében is értéknek tekintik – fogalmazott.

Úgy vélte: a támogatás jó hír Mosdósnak és egész Somogy megyének, hiszen hozzájárul a helyi egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez. Emellett jó hír országosan is, hiszen a projekt része a magyar egészségügy megújításának.

Gulyás Gergely szólt arról, hogy nehéz év van Magyarország mögött: „Bár az uniós átlagnál jobban teljesített”, a gazdasági elemzők által várt 3,5-4 százalékos gazdasági növekedés helyett a nem végleges adatok szerint 6 százalékos recessziót szenvedett el a kornavírus-járvány miatt.

Ebben az évben mindenki arra törekszik, hogy minél több megbízható vakcinát minél gyorsabban tudjunk szerezni, és minél gyorsabban térhessen vissza az élet a normális kerékvágásba – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely rámutatott, hogy fejlesztésekre van szükség a gazdaság tavaly elszenvedett kárainak mérsékléséhez. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió helyreállítási alapját, a közösség hétéves költségvetését és Magyarország 2021-es költségvetési törvényét nézve „soha nem látott mértékben állnak rendelkezésre fejlesztési források idén és a következő években”.

Moizs Marianna, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója azt mondta, az intézmény mosdósi telephelyének rekonstrukciója a kivitelezés megkezdésétől számítva 2-3 évet vesz igénybe, az ellátást a munkálatok ideje alatt folyamatosan biztosítaniuk kell.

Kitért rá, Mosdóson jelenleg krónikus, hospice, geriátriai ellátást, kardiológiai és gyermekrehabilitációt végeznek, 7 osztályon jelenleg 226 ágyat tartanak fenn, a dolgozóik száma 137.

Keresztes József, Mosdós fideszes polgármestere azt közölte, a kórházi telephely működése jelentősen hozzájárul a település fejlődéséhez, a tervezett modernizáció újabb lehetőségeket, köztük új munkahelyeket jelent a falunak.

A sajtótájékoztatón részt vett Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott is.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kaposvári központú Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelyének fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. január 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában