vegyes érzelmek

2018.01.26. 13:00

Tízezrek tüntettek és ünnepeltek Ausztrália napján

Ausztrálok tízezrei tüntettek és ünnepeltek Ausztrália napján országszerte pénteken.

1788-ban ezen a napon érkeztek meg az első brit telepesek a kontinensre. A nemzeti ünnep a bennszülöttek számára az elnyomás kezdetét jelenti, ezért annak felülvizsgálatát követelik a kormánytól.

„Ausztrália ma egy változatos társadalom, amely mindenkit befogad, tehát meg kell változtatni a dátumot” – magyarázta Rachel Muir, a melbourne-i tiltakozások egyik résztvevője.

A délkelet-ausztráliai nagyvárosban több mint tízezer ember csatlakozott az invázió napjának elnevezett megmozdulásokhoz.

„Ez mindig is a bennszülöttek földje volt, és az is marad” – kiabálták a tüntetők. „Lopott földön éltek!” – állt a transzparenseken.

Egy másik tüntető azt hangoztatta, hogy Ausztráliának tekintettel kell lennie a bennszülött lakosságra. Úgy vélekedett, hogy a  bennszülöttekkel szemben „sértés és nagy tiszteletlenség azon a napon ünnepelni Ausztrália napját, amelyen az európaiak meghódították az országot”.

A kontinensnyi ország több másik városában, köztük Sydneyben, Brisbane-ben, Adelaide-ban, Hobartban és Perth-ben is sor került hasonló tiltakozásokra.

Ausztrália napjának dátuma évek óta megosztja a lakosságot. Tavaly Viktória szövetségi állam három önkormányzata döntött úgy, hogy a továbbiakban nem ünnepli meg január 26-át. Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő viszont határozottan ellenez minden változtatást.

A bennszülöttek száma az első telepesek megérkezésekor egymillió körül lehetett. Ma 650 ezer fővel Ausztrália 24 milliós lakosságának mindössze 3 százalékát teszik ki, és az egyik leghátrányosabb helyzetű csoportnak számítanak.

A parázs viták ellenére egy nemrég készített felmérés rámutatott, hogy a legtöbb ausztrál nem tudja, mi is történt január 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában