diákrendezvény

2018.11.08. 13:00

Tizenhárom halottja van egy kaliforniai lövöldözésnek

A támadásért felelős férfiról utóbb kiderült, hogy egy volt katona, Ian David Long, aki egy szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire – közölte Geoff Dean, Ventura megye seriffje csütörtökön.

This photo obtained on November 8, 2018 courtesy of Jeremy Childs twitter account shows police officers interviewing people outside a country music bar and dance hall in Thousand Oaks, in the Los Angeles-area, after a gunman barged into a large, crowded venue and opened fire late November 7, wounding at least 11 people including a police officer, US police said. - The venue in a quiet, upscale residential suburb was hosting an event for college students, with possibly several hundred young people in attendance, Captain Garo Kuredjian of the Ventura County Sheriff's office said. (Photo by Jeremy CHILDS / USA Today / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / USA TODAY / JEREMY CHILDS TWITTER ACCOUNT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE

A lövöldözésben Long is meghalt, öngyilkos lett. Kórházba szállítás után meghalt a seriff helyettese, Ron Helus is, aki éppen a lövöldözéskor lépett be a szórakozóhelyre. A helyszínen egyébként hat, szolgálaton kívüli rendőr is volt.

A sebesültek pontos számát egyelőre nem közölték, de bejelentették: 21 sebesültet csütörtökön délelőtt hazaengedtek a kórházból.

Geoff Dean hangsúlyozta: túl korai latolgatni a támadó indítékait, de nem zárható ki, hogy terrorista szándékkal követte el tettét.

Geoff Dean seriff nyilatkozik a tett helyszínén
Fotó: Frederic J. Brown / AFP PHOTO

A Ventura County Star című helyi napilap úgy tudja, hogy legalább 30 lövés dördült el kevéssel szerda éjfél előtt a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen, ahol éppen egy egyetemistáknak szervezett táncest zajlott több száz ember részvételével.

Szemtanúk szerint a támadó fejbe lőtte a bejáratnál álló biztonsági őrt, majd félautomata fegyverével válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Az elkövető füstgránátot dobott a táncparkettre. Többen az ablakokat kitörve próbáltak elmenekülni a támadó elől.

A sheriff hivatalának egyik tisztségviselője, Garo Kuredjian emlékeztetett arra, hogy jó ideje nem volt lövöldözés a Los Angelestől mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő, 130 ezer lakosú városban.

Az elmúlt évtizedek legvéresebb ámokfutásai az Egyesült Államokban

A kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésre reagálva az MTVA Sajtóadatbankja összeállította az elmúlt fél évszázadban elkövetett, sok halálos áldozatot követelő amerikai támadások kronológiáját. Íme, a szörnyű halállista:

1966. augusztus 1.- A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.

1984. július 18. – A kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.

1991. október 16.- Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

1999. április 20.- A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.

2007. április 16. – Blacksburgben, a Virginiai Műszaki Egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.

2009. április 3. – A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.

2009. november 5. – A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített.

2012. július 20. – A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert lelőtt, 70-et pedig megsebesített.

2012. december 14. – A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2015. december 2. – A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban feltehetően egy házaspár 14 emberrel végzett. A rendőrség a támadókat üldözés közben lelőtte.

2016. június 12. – A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi az ámokfutás során 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. – A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire. Ámokfutása 58 ember életét követelte, 851-en sebesültek meg. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett, mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.

2017. november 5. – 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető menekülés közben agyonlőtte magát.

2018. február 14. – A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.

2018. május 18. – A texasi Santa Fében 10 embert lőtt agyon egy 17 éves diák, tíz másikat pedig megsebesített. A gyanúsított robbanószerkezeteket is elhelyezett a létesítményben és környékén.

2018. október 27. – Egy 46 éves férfi 11 embert lőtt le a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában. A támadót a rendőröknek sikerült elfogni.

Borítókép: kétségbeesett emberek a vérengzés helyszínén

AFP / USA Today / Jeremy Childs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában