Indexálás

2019.01.08. 16:55

Tiltakozik a kormány az új osztrák családtámogatási szabályozás ellen

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után máshogyan jár – a legtöbb esetben csökken – a családi ellátás. Az osztrák hatóságok a járandóságok összegét a munkavállaló hazájában érvényes árszínvonal alapján állapítják meg.

A magyar kormány álláspontja szerint az új osztrák családtámogatási szabályozás összeegyeztethetetlen az európai uniós (EU-s) joggal, ezért arra kérik az osztrák kormányt, hogy kezdeményezze az új előírások visszavonását – olvasható az Igazságügyi Minisztérium (IM) keddi közleményében.

A tárca közölte:

a magyar kormány hétfőn diplomáciai jegyzékben kérte Ausztria kormányát, hogy ne alkalmazza a családi ellátásra és a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírásokat, illetve kezdeményezze azok visszavonását.

Ismertették: a kifogásolt előírások értelmében január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg, a legtöbb esetben lényegében csökkentik.

A kormány álláspontja szerint az új osztrák szabályozás sérti az EU működéséről szóló szerződés azon bekezdését, amelynek értelmében a munkavállalók szabad mozgása magában foglalja minden megkülönböztetés megszüntetését állampolgárság alapján

a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatásban, a javadalmazásban, valamint az egyéb munka- és foglalkoztatási feltételekben.

Azt írták:

a családi ellátás osztrák indexálásáról szóló előírások emellett ellentétesek két uniós rendelet kapcsolódó rendelkezéseivel is.

Az új osztrák szabályozást ráadásul kellő felkészülési idő nélkül vezették be – tette hozzá az IM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában