Párizsi vérengzés

2021.01.07. 17:16

Szűk körben emlékeztek meg a Charlie Hebdo elleni iszlamista merénylet áldozatairól

A szerkesztőség egykori épületénél rendezett csendes főhajtáson mintegy húsz közéleti személyiség volt jelen.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány miatt szűk körben emlékeztek meg csütörtökön Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni iszlamista merénylet áldozatairól a merénylet hatodik évfordulóján.

Ez volt az első megemlékezés az áldozatokról azóta, hogy ítéletet hirdetettek decemberben a franciaországi dzsihadista merényletsorozat nyitányát jelentő, 2015 januárjában elkövetett és tizenhét halálos áldozattal járó párizsi támadások 14 vádlottjának a perében.

A szerkesztőség egykori épületénél rendezett csendes főhajtáson mintegy húsz közéleti személyiség volt jelen, többi között Riss karikaturista, a támadások egyik túlélője, a lap jelenlegi főszerkesztője, Francois Hollande, aki a merénylet idején a köztársasági elnök volt, Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere és a kormány képviseletében Gérald Darmanin belügyminiszter.

A szűk delegáció a szerkesztőség közelében, a boulevard Richard Lenoir-on az elmenekülő két támadó egyike által közvetlen közelről agyonlőtt rendőr, Ahmed Merabet emlékének is adózott.

Hasonló rendezvényt tartottak Párizs keleti határában, ahol két nappal később egy zsidó élelmiszerboltban egy harmadik dzsihadista túszokat ejtett és közülük négy emberrel végzett.

„Múlik az idő, a megrendülés változatlan. Emlékezzünk a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozataira, akik az iszlamista barbarizmus lövéseitől estek el! A hozzátartozókért, az értékeinkért, a szabadságunkért, Franciaországért: soha nem felejtünk” – írta a Twitteren a belügyminiszter.

2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk január 8-án lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, Montrouge-ban, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt.

A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sérültek meg.

A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 260-an vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában