fertőzés

2018.09.27. 18:06

Szombathelyen 250 diák hányással és hasmenéssel járó betegséget kapott el

A menzai ebéd lehetett a hibás.

A Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályára csütörtökön délelőtt jelentették, hogy Szombathely négy általános iskolájában – amelyeket egy főzőkonyha lát el – hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek – írja a hivatal közleményére hivatkozva a vaol.hu.

A hivatal előzetes értesülései szerint az enyhe lefolyással járó, gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó megbetegedés 250 diákot érint. A kormányhivatal haladéktalanul megkezdte a járványügyi kivizsgálást, valamint a betegek kikérdezését. A szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket is megtették. A közleményből kiderül továbbá, hogy a kivizsgálást az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya is elindította saját hatókörében.

A vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak, a helyszíneket ellenőrizték és mintákat vettek az ételekből, alapanyagokból, a tisztító-és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintavételek eredményei a laborvizsgálatot követően várhatók. Információik szerint az Aranyhíd, a Reguly, a Gotthard, Nyitra utcai iskola gyerekei lettek rosszul.

A gyerekek a szerdai ebédtől lettek rosszul, gyümölcslevest és tarhonyás húst kaptak, feltehetően az előzővel lehetett gond. A portál munkatársainak sikerült beszélniük egy érintett apukával, akinek két gyereke van, az egyik a Regulyba, a másik a Paragvári utcai általános iskolába jár. Mindkét fiú ugyanazt ette ebédre, de a Regulyban hidegen, a Paragvári utcaiban melegen tálalták a gyümölcslevest. A fiúnak, aki melegen ette a levest, nem lett baja, bátyja már szerda délután hányt. Akárcsak a lap munkatársának Gotthard iskolába járó fia, akinek szerdán hasmenése is volt és csütörtökön nem is tudott iskolába menni. Információik szerint mindegyik iskolában sok volt a hiányzó csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában