Nem az elbocsátás miatt halt meg a beteg

2018.10.12. 06:36

Szívsebészügy: orvosi hibát tárt fel a vizsgálat

Kollár Lajos érsebész, aki az ügyben szakmai vizsgálatot folytatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megbízásából, a Magyar Időknek nyilatkozott.

Újabb szakmai vizsgálat erősítette meg, hogy az egyes sajtóorgánumok híreivel ellentétben nem Székely László szívsebész felmentésére vezethető vissza az 55 éves pásztói férfi halála. A történteket vizsgáló érsebész szerint a páciens sürgősségi beavatkozást igényelt volna, és ez jóval hamarabb kiderült, mint ahogy Székelyt felmentették – írja a Magyar Idők.

„Nincs összefüggés Székely László elbocsátása és a szívsebész páciensének halála között”

– jelentette ki lapnak a vizsgálatot Kollár Lajos érsebész, aki a miniszter kérésére végezte a vizsgálatot.

Mint ismert, Székely László szívsebésznek egy feltételezett szakmai-etikai vétség miatt kellett távoznia a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI), ezután néhány napra írtak arról egyes sajtóorgánumok, hogy a főorvos egyik pásztói betege azért halt meg, mert a szívsebész már nem operálhatta meg.

Kollár Lajos, aki korábban a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója volt, a Magyar Idők kérdésére elmondta:

a beteg július 30-án járt a GOKI kardiológiai szakrendelésén, ahol a már korábban elvégzett képalkotó vizsgálat alapján a mellkasi főütőér tágulata miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi állapota súlyos, így lehetőleg sürgősségi beavatkozást igényel.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója ennél jóval később, szeptember második felében menesztette a sebészt.

A szakorvos a vizsgálat után szívsebészeti konzíliumot kért, azonban arról nem készített jegyzőkönyvet, hogy ez mikor történt meg, és más egyébként kötelezően előírt dokumentumot sem készített el – tájékoztatott a vizsgálatot végző szakember. Szavai szerint arról a GOKI-nak kell belső etikai vizsgálatot folytatnia, hogy pontosan ki a felelős a történtekért.

A vizsgálat szerint a betegnek mellkasi főütőér-szűkülete volt, ezért 35 évvel korábban egy műanyagfolt-plasztikát végeztek a vér szabadabb áramlásáért, azonban akkor nem lehetett tudni, mennyi ennek az eszköznek az élettartama. Amint a beültetett eszköz elfáradt, értágulat alakult ki, a műanyag folt kiszakadt, s ez vezetett végül a beteg halálához.

„Nonszensz a feltételezés, hogy egy szívsebész elbocsátása miatt emberek fognak meghalni, hiszen egy intézetben több orvos dolgozik”

– fogalmazott Kollár Lajos, aki szerint az is elfogadhatatlan, hogy politikai érdekből, szakmai tudás nélkül akarják Kásler Miklós miniszterre terhelni a felelősséget az ügy kapcsán.

A lap korábban azt is hírül adta, hogy Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalból indított vizsgálata is azt állapította meg, hogy nincs összefüggés az elbocsátás és a beteg halála között.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában