földrengés

2020.03.22. 10:40

Szijjártó: szolidárisak vagyunk horvát barátainkkal

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben fejezte ki együttérzését a Zágrábban történtek miatt.

A tárcavezető azt írta: a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk. Az újjáépítésben Horvátország számíthat a segítségünkre – tette hozzá.

Magyarországon is érezték

A vasárnap reggeli zágrábi földrengésben többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális; a rengést Magyarországon is érzékelték.

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban

mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben.

Lakóépületekről leomlott törmelékek hevernek egy utcán Zágrábban 2020. március 22-én, a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés után. Később egy 5,1-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.
Fotó: Filip Horvat / MTI / AP

Vannak sérültek – közölte a zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal, hozzátette azonban, hogy

a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil.

Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.

A belügyminisztérium azt kérte az emberektől, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy az új típusú koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában