szuverenitási kérdés

2019.02.10. 14:20

Szijjártó Péter: mi akarjuk eldönteni, kivel éljünk együtt

A külügyminiszter szerint, ha van fizikai akadály, és megfelelő személyzet ügyel a rendre, akkor az illegális határátlépéseket vissza lehet szorítani.

Forrás: MTI/KKM

Fotó: Burger Zsolt

A külgazdasági és külügyminiszter a Breitbart Newsnak adott interjúját foglalta össze cikkében a 888.hu, melyben a politikus először is emlékeztet arra, hogy a körülbelül tízmillió lakosú Magyarország milyen nehéz helyzetbe is került 2015-ben, amikor Angela Merkel német kancellár gyakorlatilag meghívta migránsok millióit Európába.

„Szörnyű volt: 400 000 illegális migráns ostromolta a déli határunkat. Aki pedig betör egy országba, az tiszteletlen az adott ország iránt”

– mondta Szijjártó Péter az interjúban. Emlékezetes, hogy a Magyarország felé igyekvő migránsok között rengeteg terrorista is volt, többek között az a tíz ember, aki a párizsi, bataclani vérengzésért felelős.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a migránsok vasútállomásokat, sínpályákat és autópályákat foglaltak el.

„Nem mutattak tiszteletet sem a törvényeink, sem az életmódunk, sem a viselkedésformáink, sem a kultúránk, sem a népünk iránt. Ez pedig elfogadhatatlan.”

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya azon nyomban kerítést húzott fel a déli határra, amelyet aztán meg is erősítettek. Mint mondta, csak így lehetett biztosítani azt, hogy senki sem érkezik illegálisan Magyarország területére.

„A határok védelme szerintünk az állam kötelessége. Az államnak biztosítani kell az ország és a népének biztonságát is.”

A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyértelmű tanulságot lehet levonni: ha van fizikai akadály, és megfelelő személyzet ügyel a rendre, akkor az illegális határátlépéseket vissza lehet szorítani.

„A határvédelem szuverenitási kérdés. Csak mi dönthetjük el, ki jön az országunkba, és hogy kivel akarunk együtt élni.”

A magyar helyzetet követően Szijjártó Péter az Egyesült Államokról is beszélt. Mint mondta, nincs szándékban „kioktatni” NATO-szövetségesét, de mint megfigyelő, kijelentheti, hogy Trump határvédelmi törekvései sok mindenben hasonlítanak a magyar példához.

„Mi teljesen megértjük az ő kezdeményezését. Mivel mi szövetségesként és barátként tekintünk az Egyesült Államokra, ezért szorítunk, hogy Trump elnök sikeresen megvédhesse az Egyesült Államok polgárait. Nem szólunk bele az amerikai belügyekbe, de reméljük, az elnök sikerrel jár.”

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak az uniós tagállamok és az Arab Liga országainak külügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2019. február 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában