Ország-világ

2020.10.01. 18:53

Szijjártó Péter: Egyiptom bebizonyította, hogy a migráció a tengeren is megállítható

A külgazdasági és külügyminiszter Kairóban tárgyalt.

Egyiptom bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani a migrációs folyamatokat, az Európai Uniónak támogatást kellene nyújtania az országnak, hogy továbbra is meg tudja fékezni az illegális bevándorlókat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kairóban.

Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik, és ebben a régióban Egyiptom a meghatározó ország, amely a földközi-tengeri partvidékén 2015-ben gyakorlatilag lezárta az illegális bevándorlók és embercsempészek által használt területeket – közölte Szijjártó Péter az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján.

„Magyarország és Egyiptom bebizonyították, hogy a migráció mind a tengeren, mind a szárazföldön megállítható” – emelte ki.

Aláhúzta, ezért is elfogadhatatlan a magyar kormány számára az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagja, amely szerinte ugyanazokat a hibákat tartalmazza, mint korábban, kezelni akarja az illegális bevándorlást, miközben a kontinens biztonságának megőrzéséhez annak megállítására lenne szükség.

Szijjártó Péter kijelentette: „elképesztő biztonsági, kulturális és most már egészségügyi kockázatot” is jelentenének Európa számára az újabb migrációs hullámok. „Egyiptom partner a migráció megállításában, és Európának ennek megfelelően kellene hozzá viszonyulnia” – szögezte le.

Szijjártó a nap folyamán egyeztetett többek között az egyiptomi közlekedési miniszterrel, illetve a kereskedelmi és ipari miniszterrel is.

Emellett II. Tavadrosz kopt pápával és Ahmed el-Tajebbel, az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt al-Azhar egyetem és mecset nagyimámjával is találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában