Járvány

2020.10.29. 19:29

Svédországban új csúcsot ért el a járvány

A közegészségügyi intézet tájékoztatójában 24 óra alatt 3254 új, megerősített fertőzés szerepel.

Svédországban a csütörtöki legfrissebb adatok szerint újabb csúcsot ért el a koronavírus-járvány terjedése, és emiatt több körzetben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne használják a tömegközlekedést és a közösségi helyszíneket.

A közegészségügyi intézet tájékoztatójában 24 óra alatt 3254 új, megerősített fertőzés szerepel, ami a legmagasabb adat a járvány kitörése óta. A 10,3 millió lakosú országban nagyjából 121 ezerre teszik a fertőzöttek összesített számát, és 5943 ember halt meg a betegségben.

Svédországban mindeddig meglehetősen lassan terjedt a vírus más országokkal összehasonlítva – hívta fel a figyelmet Anders Tegnell vezető járványügyi szakember egy sajtótájékoztatón. Szerinte az országban jól működött az „önkéntes korlátozások” rendszere, és sok ember tartotta magát az egészségügyi ajánlásokhoz.

A kórházakban viszonylag alacsony az intenzív kezelésre szoruló betegek száma. Az ilyen célra szolgáló ágyaknak mintegy 15 százaléka foglalt. A legsűrűbben lakott egyes térségekben, így Stockholmban, a fővárosban és Nyugat-Svédország több más városában azonban azt ajánlják az ott élőknek, hogy ne látogassák a bevásárlóközpontokat, múzeumokat, könyvtárakat, uszodákat és edzőtermeket, egyelőre legalább november 18-ig.

Az sem ajánlott, hogy az emberek meglátogassák egymást, ajánlott viszont a távmunka – mondta Tegnell.

Svédországban a járvány ellenére sem zárták be az óvodákat és iskolákat, de 50 főre korlátozták az összejöveteleket, megtiltották az idősgondozók látogatását, és felfüggesztettek egyes éttermi szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában